Fondant homemade

Svakodnevna pčelarska događanja

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 27 pro 2018, 11:11

Prednosti i mane, kako ih ja vidim.

Prednosti su da ne treba ništa što već svi nemamo u svojim kućama, radionicama itd.
Ne treba mlin, mikser, pegla za pogače.
Puno mi je čišće ovako raditi, nema prašine..suđe koje se koristi brzo se opere.

Nedostaci;
kuha se, taj nesretni HMF, ali Ameri uglavnom rade ovakoi, u Srbiji se isto radilo ovako, više nego kod nas, kod nas ne radi ovako nitko ili malo tko.
Mana je i relativna ograničenost sa koiičinom izrade. Trebalo bi imati lončine od 20 i više litara.
Mana je i što se drugi dodaci ne mogu dodavati ovakvoj pogači, ali to negdje može biti prednost kad se vide što se sve umješava u pogače.

Spomenuh prethodno, da jedni rade bespotrebne stvari, a drugi da rade pogrešno.
Ameri miksaju ovu pogaču kada se temp. spusti na 90°.
U Srbiji sipaju odmah u vrećice, dok su pogače još tople.
Mislim da ne valja ni jedno ni drugo.
O ovome možemo prodiskutirati, ako netko želi.
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 27 pro 2018, 11:24

Postupak izrade:
- sastojci u veću zdjelu i na vatru, najjaču moguću, da prokipi što prije
- čim baci ključ, na najmanju vatru
- za cijelo vrijeme kuhanja, mora se skidati pjena
- ponajčešće, kad prestane stvaranje nove pjene, kuhanje je gotovo
- nakon kuhanja, hlađenje, ja u sudoperu
- hlađenje traje između 20-60 min, ovisno o količini koju koristimo
- na kraju smjesa bude bijela, MORA BITI BIJELA, ako potamni, posmeđi ili se zacrni, to treba baciti, nešto nismo dobro napravili
- za mješanje..mješa se samo u 2 navrata, na početku i kod hlađenja smjese..ovo kod hlađenja je najbitnija stavka, mješa se kada je sve gotovo ohlađeno, nikako prije se ne smije, jer se razbije ta neka struktura i smjesa ostaje trajno meka

Valjda sam sve napisao.
Nadam se da će bar netko skuhati bar 1 kg, pa da razmjenimo iskustva.

:krigle
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la Tokito1969 » 27 pro 2018, 19:02

Ide meni kuhanje: paprikaša - gulaša - graha, ali pogača to nikako :oops: :oops: :oops:

Pajdo daj prati koliko će biti otpada, misim da će biti dosta, nažalost...
tko pčelari vrijedi, tko ne pčelari ne vrijedi
Avatar
Tokito1969
 
Postovi: 2287
Pridružen/a: 08 pro 2012, 16:38
Lokacija: pčelinjak 1 Seketin 255 MNV, pčelinjak 2 Podurte 400 MNV

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 27 pro 2018, 21:46

evo video, bolje je
izrada je jednostavna, boli glava, držati se par caka i nema greške.
Dosada mi je uvijek, uvijek ispadala bijela.
Ako se zbrlja oko gustoće, ima pomoći.
Prerjetka, umješa se malo samljevenog cukra, pretvrda, malo vode i samo se premjesi.

https://www.youtube.com/watch?v=DJT1rhpMdPY

Tokito1969 je napisao/la:Ide meni kuhanje: paprikaša - gulaša - graha, ali pogača to nikako :oops: :oops: :oops:

Pajdo daj prati koliko će biti otpada, misim da će biti dosta, nažalost...


Naravno, otpad, bude li se runilo, kraj je ovakvim radnjama.
Ali na prvu, videći kako te pogače izgledaju, tekstura koja je glatka, žilava ali i umjerene tvrdoće..moglo bi biti dobro.


Ima tih komercijalnih pun kufer.
Fondant-apifonda-beefonda-ambrosja itd
https://www.queenrightcolonies.com/product/fondant/
https://morningchores.com/winter-bees/
https://whitstable-hernebay-beekeepers. ... h-fondant/
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la Tokito1969 » 28 pro 2018, 06:08

Ako je apifondina na tom principu, žali muke od svih pogača ta ima najviše otlada, mislim da sa to vec pisao čak do 40% :twisted:
tko pčelari vrijedi, tko ne pčelari ne vrijedi
Avatar
Tokito1969
 
Postovi: 2287
Pridružen/a: 08 pro 2012, 16:38
Lokacija: pčelinjak 1 Seketin 255 MNV, pčelinjak 2 Podurte 400 MNV

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 28 pro 2018, 10:07

Živi bili pa vidli i probali.

A Toki di si probo tu Apifondu?

To su komercijalni nazivi pogača što se prodaju po EU i Americi.. kakva je koja nemam pojma.
Na slikama na internetu, sve te pogače su bijele i.. onako kao neki margarin za kuhanje izgledaju.
Što stavljaju unutra, znano je samo proizvođačima.
A stavljaju stabilizatore i zgušnjivače.

Ili keraju nešto slično ovome, s varijantom kuhanja.
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 28 pro 2018, 10:24

Pošto mi je traganje za informacijama, profesionalna deformacija, jbg 8-) :roll: na mnogo lipih stvari se može naići na net-u.

Video-klipovi sa, youtuba, gdje Ameri mixaju smjesu na pol hlađenja i opisi iz Srbije sa sipanjem u vrećice i sa isprobavanjem kap-po kap pa u hladnu vodu.. potpuno su pogrešni i krivi.
Neke od tih stvari, moguće i da su namjerno puštanje samo da bi zavarale raju.
Ima na net-u i točnih opisa, ali su ko igla u plastu sijena :D

Uostalom,
zemite si 1 kg šećera i odvojite 1 sat vremena pa isprobajte kako je navedeno:
- kao Ameri
- kao u Srbiji
- kako je navela moja malenkost

:D
a da se ne mučite, krenite od ovog trećeg načina...

pozdrav i medno, nek mi netko nešto ne zamjeri

:krigle
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 28 pro 2018, 11:47

;)

Screenshot_20181228-103930_Easy-Resize.com.jpg
Screenshot_20181228-103930_Easy-Resize.com.jpg (86.45 KiB) Pogledano 414 put/a.
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la Tokito1969 » 28 pro 2018, 16:26

crnii je napisao/la:A Toki di si probo tu Apifondu?


Na svom pčelinjaku proljeće 2014 i to u količini 75 kg cijena 1021 kn... usporedno i Pipove pogaće
2013 radim sam pogaće (bez kvasca mljeveni šećer)
2015 agrosimpa pogaće + pip pogaće
2016 samo pip pogaće...
2017 nadalje bez pogaća...
Najviše otpada domaće 50%, Apifonda 40%, Pip 15%, Agrosimpa gotovo bez otpada s time da je najviše mrtvih pčela u pogači i pogača curi ako se stavi otvorena prema dolje onda ima otpada ohoho (ovo su max. otpadi primječeni na limovima)...
tko pčelari vrijedi, tko ne pčelari ne vrijedi
Avatar
Tokito1969
 
Postovi: 2287
Pridružen/a: 08 pro 2012, 16:38
Lokacija: pčelinjak 1 Seketin 255 MNV, pčelinjak 2 Podurte 400 MNV

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 29 pro 2018, 11:42

Otpad otpad,
ak izbace 30-40%, kakva nam je to računica?
Valjda se bu smanjilo.

Inače, pogaču otvaram odozdo i izbodem viljuškom na nekoliko mjesta, ne režem trakice skoro nikad.
Onda se može i malo mekša umješat, ali ne baš puno mekša.

pozz
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

PrethodnaSljedeća

Natrag na Svakodnevni pčelarski razgovori i razmišljanja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron