BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

Svakodnevna pčelarska događanja

BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 05 srp 2011, 19:53

Došlo se do saznanja da pčelinje zajednice pčelara biodinamičara koji su slijedili pravila uzgoja dr Rudolfa Steinera iz njegovog tečaja o pčelarstvu nigdje na svijetu nisu pogođena CCDom! I ne samo to, nego se pokazalo da je Steiner i ovo što se danas događa s pčelama predvidio, jednako kao i pojavu kravljeg ludila!

Poznato je da je za vrijeme izgradnje Goetheanuma Steiner držao predavanja radnicima, između ostalog i o pčelama.Desilo se da je među njima bio i jedan profesionalni pčelar, neki Müller,koji se jako uzbudio kad je Steiner počeo pričati o greškama koje čine pčelari, i nije želio pokazati nikakvo razumijevanje za Steinerovo obrazloženje kako ce postupanje s maticama, kad se u njihovom rasplođivanju koriste larve pčela radnika, imati na duge staze izuzetno štetne učinke. Na kraju je Steiner odustao od objašnjavanja tvrdoglavom pčelaru slijedećim riječima:" Za sto godina prestat ce svako razmnožavanje pčela ako se u pčelarstvu budu koristile samo umjetno uzgojene pčele. Istina je da to danas ne možemo pokazati, to se mora odgoditi za kasnije. Gospodine Müller, možemo o tome razgovarati za stotinjak godina, pa ćemo vidjeti kakvo cete onda imati mišljenje o tome."

Od tada je prošlo osamdesetak godina, a praksa umjetnog oplođivanja pčela (zbog lakomosti, profita, komocije, neznanja?) ne samo da se nije obustavila, nego je postala standard, i jos je tehnički usavršena.

Time se konačno došlo do prve čvrste poveznice pojedinih dosad službeno neobjašnjivih pojava CCDa u svijetu: ustanovljeno je da se CCD pojavljuje upravo na onim područjima gdje je opisana praksa uobičajena, te su pčele tokom dugog perioda i slijeda generacija iznimno oslabile i degenerirale.
Izgleda da je uzrok CCDa upravo to dugotrajno mješanje čovjeka u prirodni mehanizam razvoja i života pčelinjaka. To nije jedini razlog, jer poznato je npr. kako je na masovni nestanak pčela utjecalo "zaštitno" prskanje sjemena suncokreta insekticidom "Gaucho". Otrov je ostao u sjemenu, i nakon klijanja i rasta dospio u cvijet, gdje su s njim došle u kontakt pčele koje su nakon toga postale nesposobne vratiti se u košnicu, što je recimo 1997. samo u Francuskoj uzrokovalo gubitak od 70% žetve meda. No takvi su slučajevi pojedinačni i specifični, vezani uz određeno područje i ispitani.
U slučaju CCDa mora se baš obratiti pažnja na standardne štetne metode ljudskog uplitanja u prirodni tok zdravog razvoja i življenja koji su danas postali standardni način pčelarenja. Jer upravo slabljenje ili jačanje organizma čini razliku između podlijeganja štetnim vanjskim utjecajima i otpornosti na njih, a to unutrašnje razumijevanje pčela je danas najmanje prisutno i kod učenijih pčelara. Uslijed toga se desilo da u pčelarstvu imamo štetne postupke i faktore koje biodinamika savjetuje potpuno odstraniti.

Vise i detaljnije o svemu može se naci za početak u Steinerovom poljoprivrednom tečaju i tečaju za pčelare.

Rudolf Steiner - 9 predavanja o pčelama

Kad je prije skoro sto godina izašao s rezultatima svojih istraživanja u javnost, bio je ismijavan od strane "znanstvenika", jer je zahvaljujući svojim duhovnim sposobnostima o pčelama bio u stanju saznati ono sto materijalistička znanost nije.

Danas postoje neki znanstvenici koji istražuju život pčela i koji nalaze da način na koji pčele žive, djeluju i komuniciraju između sebe i svijeta predstavlja neprestani izvor novih otkrića i iznenađenja koje se obično ne nada sresti u životinjskom svijetu, naročito ne u takozvanim nižim organizmima kao sto su kukci.

Čitavi tomovi knjiga su napisani kako bi se opisalo izuzetno komplicirani način života pčelinjaka, koji se, bar toliko je zasada jasno, može komotno usporediti s životom pojedinog čovjeka. Na kraju je jedan od stručnijih na tom polju, Leo Tolstoj, rekao:"Što se više ljudski intelekt uzdiže da shvati pčele, to mu jasnije postaje da je konačni cilj izvan dohvata istog."

Nakon upoznavanja s biodinamikom Rudolfa Steinera, u ovoj današnjoj situaciji sa pčelama, možda bi najbolji savjet pčelarima bio da pored fizičkog pokušaju naći i metafizičko razumijevanje pčela i pčelarstva, jer čini se da bez toga ne sluti na dobro...


copy-paste sa neta...


Pozivam pčelare ovog foruma da razradimo ovu temu ozbiljno,ne sa ismijavanjem....

Činjenica je da se i kod nas kao i u mnogim drugim djelovima svijeta mora dogoditi promjena jer u protivnom neće biti dobro.

Predlažem da ne razmišljamo krajnje konzervativno i skeptično,već da u prvi plan stavimo pitanje "KOLIKO SMO MI SPOSOBNI UČINITI ZA BUDUĆE NARAŠTAJE?" .

Želim reći da je biodinamičko pčelarenje samo karika u krugu biodinamičke poljoprivrede.

Neka naši doprinosi ovoj temi budu proširivanje obzora da ima načina.
Malim koracima krenimo u potragu za odgovorma...


Već sam na našem forumu rekla PRIRODOM PRIRODI.

Pozdrav svim pčelarima koji žele znati više!!!!! :love :love :love

mama Sanja

slika
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la sumar » 06 srp 2011, 05:43

Podržavam vas u potpunosti. To je jedini put za očuvanje okoliša i zdravog života čovjeka.

Lijep pozdrav!
sumar
 
Postovi: 28
Pridružen/a: 30 lip 2011, 08:25
Lokacija: Split

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 06 srp 2011, 09:51

sumar je napisao/la:Podržavam vas u potpunosti. To je jedini put za očuvanje okoliša i zdravog života čovjeka.

Lijep pozdrav!


Veliko hvala sumar !
Nadam se da ćete mi se pridružiti u ovoj temi ,jer u njoj se može puuno toga napisati i potaći na razmišljanje o barem nekim promjenama o načinu razmišljanja u smijeru kako s tim divnim bićima živjeti u što kvalitetnijem suživotu.

Lijep pozdrav tebi i tvojim pčelicama...

mama Sanja
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la Naturalis » 24 ruj 2011, 22:00

Pozdrav nakon nešto vremena što me nema. Pozdravljam ovu temu. Biodinamika u poljoprivredi i pčelarstvu je put. Cilj će doći ili neće doći, a sama namjera je već dobra jer se temelji na poštivanju prirode. Bio i Eko se ne smiju slijediti radi profita ili mode, već moraju biti naša savjest. Antropozofi Rudolfa Steiner-a su već davno bili na tom putu, a nama taj put treba biti smisao, jer, već je možda prekasno.
Predlažem na ovoj temi konkretne korake i konkretne upute. Homeopatija je možda slijedeći korak, koji nam govori da su ma baš sve stvari, događaji i misli dio svih nas zajedno i da nas se sve stvari na ovom svijetu i te kako tiču.
Ako razum čini čovjeka, osjećaj ga vodi.
Avatar
Naturalis
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 04 ožu 2011, 10:54
Lokacija: Žumberak - Sv.Gera

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 26 ruj 2011, 08:06

Naturalis je napisao/la:Pozdrav nakon nešto vremena što me nema. Pozdravljam ovu temu. Biodinamika u poljoprivredi i pčelarstvu je put. Cilj će doći ili neće doći, a sama namjera je već dobra jer se temelji na poštivanju prirode. Bio i Eko se ne smiju slijediti radi profita ili mode, već moraju biti naša savjest. Antropozofi Rudolfa Steiner-a su već davno bili na tom putu, a nama taj put treba biti smisao, jer, već je možda prekasno.
Predlažem na ovoj temi konkretne korake i konkretne upute. Homeopatija je možda slijedeći korak, koji nam govori da su ma baš sve stvari, događaji i misli dio svih nas zajedno i da nas se sve stvari na ovom svijetu i te kako tiču.

Naturalis , slika ...
Slažem se da je biodinamika u poljeprivredi veoma važan put iz razloga što je danas više nego nužno imati dodir sa izvornim,prirodnim sjemenom ,vodom, a isto i sa bićima koja su dovedena na rub života po današnjim zakonima prirode koje svi jako dobro osjećamo ali nažalost krivo objašnjavamo.
Za cilj bih rekla da neće niti doći niti nedoći. Rekla bih prije koliko blizu ćemo mu se približiti ili nažalost udaljiti.
Ipak mislim da nije prekasno . Božanska iskra u svem životu na ovoj divnoj planeti pronalazi uvijek načina da sve obnavlja ,tako da priroda s nama ili pak bez nas pronalazi uvijek svoju svrhu.
Naravno, danas joj i nije baš lako :cry:
Egoistični čovjek ,čovjek koji misli isključivo na profit ,modu ili što već uvelike joj je otežao život...

Baš mi je drago što si se javio i predložio da biodinamika konkretnije zaživi, ako nigdje drugdje onda bar na ovim stranicama ;)

Da bi lakše mogli pratiti temu evo nekih linkova koje sam ranije stavljala na forum ,a isto tako se nadam da će ih biti još puno drugih koje ćemo stavljati upravo u svrhu što boljeg shvačanja i percipiranja biodinamike.

MJESEČEV SJETVENI KALENDAR

viewtopic.php?f=18&t=203

Potruditi ću se da redovno stavljam slikice po mjesecima.

Za početak bi molila da ponekad obratite pažnju kada radite s pčelicama na dane pokraj kojih su samo crtice (----), te zapamtite kako su se pčelice ponašale (da li su ili nisu bile raspoložene za vaše društvo :shock: ) .

Ovdije su Steinerova predavanja o pčelama u kojima ima stvarno puno toga što bi se dalo iskomentirati i konkretizirati.

viewtopic.php?f=18&t=54

Kada čitam Steinera uvijek imam osjećaj kao da je to pisano tek jučer a ne prije stotinjak godina. 8-)

Lijep pozdrav tebi Naturales, te svim onima koji će nam se pridružiti upravo iz razloga što nam je ljubav prema tim, kako reče moja prijateljica "Ljekovita beeljčica", "bićima koja prenose ljubav po Zemlji" zajenički nazivnik...

:love :love :love

slika

‘One only begins to understand the life of the bees when one knows that the bee lives in an atmosphere completely pervaded by love,’ Steiner says.

mama Sanja
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 22 ožu 2012, 09:02

Molba dragom nam Veli Joži ;)

Veli Jože je napisao/la:Evo ja skinuo PDF file. Da se ne bi lutalo, stavit ću ga i ovdje da ga uvijek imamo pri ruci:

mjesecev_sjetveni_kalendar.pdf


Tko želi, sada ga može pohraniti na svoje računalo !

Bravo mama, bravo svi !

:bravo :bravo :krigle :krigle


Ajd' Jožice moj lipi stavi i ovdje Mjesečev sjetveni kalendar za 2012 ,molim te 8-)

Unaprijed ti 'fala :love
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la Veli Jože » 28 ožu 2012, 20:13

Evo mama, nisam te zaboravio: :) :) 8-) 8-)
mjesecev_sjetveni_kalendar.pdf
(6.44 MiB) Preuzeto 1624 put/a.


:love :love
Uvijek svima na raspolaganju, uvijek svima na usluzi !
Avatar
Veli Jože
Site Admin
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 11 sij 2011, 09:13
Lokacija: AA Forum

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 28 ožu 2012, 21:43

Veli Jože je napisao/la:Evo mama, nisam te zaboravio: :) :) 8-) 8-)
:love :love


slikaslika :love
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la dbhappy_mamma » 02 svi 2012, 21:14

Danas sam se čula sa mojom dragom prijateljicom ,a ujedno i pčelarkom.
Veli moja Ljekovita Beeljčica da se pčelice ne bi trebale početi rojiti prije 25. ovog mjeseca, sem ako im baš nije prevelika gužva u košnici 8-) 8-) 8-)
Tada će to raditi u danima cvijeta ,ili pak ploda. ;)

Eto, ako niste naš preveliki skeptici bacite koji put oko na kalendar.

By the way, one dane koji su potpuno iscrtkani nemojte dirati u košnice...moglo bi biti bježanije :roll: :roll:
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1446
Pridružen/a: 13 sij 2011, 16:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: BIODINAMIČKA POLJOPRIVREDA I PČELARSTVO

PostPostao/la Debejac » 03 svi 2012, 10:47

Ova tema ne bi smjela ostati gluhonijema. Čestitam za izbor, tekstove i prijedloge. No, ako sve ovo samo ostane kao teorija bez bar trunčice prakse, onda će biti obična prazna pisanija. Nadam se da neće.

Matice? Nema potrebe da se izjašnjavam, svi znaju moj stav. Priroda je najjača.

Rojenje - nešto najbolje u pčelarstvu, a svi ga sprečavaju. Slažem se da se ono redovnim putem, bez neprirodnog i usiljenog prihranjivanja javlja bar 15-ak dana kasnije no li je sada uobičajeno.

Šta možemo mi prvo, a najbolje uraditi? Svi, a posebno pčelari sa velikim brojem košnica. Pa, ostaviti 2-3 duštva da sami sebi sve diktiraju i rade i da ti rojevi pobjegnu (najbolje bi bilo za pčelu i prirodu), a ako ih smjestimo na pčelinjak, ostaviti im opet na volju da rade u košnicama najbližim prirodnom staništu: bez ramova, bez starter-traka s. osnove za usmjeravanje gradnje, bez prihrane (u nuždi samo medom), bez čačkanja...

Zna se šta je Ajnštajn rekao, poredeći pčele i ljude. Uz to, kao bolestan čovjek, posmatrajući insekta na svom papiru, rekao je opet nešto slično, te zaključio da život iz ništa ne može stvoriti čovjek, nego Bog, a onaj ko vjeruje u Boga, taj poštuje sve religije pa će poštovati i sljedeće. Naime, u Kur'anu pčeli je posvećen cijeli jedan odjeljak pod nazivom "An-nahl", što u prevodu znači - pčela.

Ja sam već više puta rekao da baš hoću da vidim šta to pčela hoće i šta smo joj to mi, ljudi, poremetili pa se dešava to što se dešava pčelama širom svijeta, a da bih to vidio, moram pčele smjestiti što prirodnije i ostaviti ih na miru.
Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5263
Pridružen/a: 20 lis 2011, 23:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Sljedeća

Natrag na Svakodnevni pčelarski razgovori i razmišljanja

Online

Trenutno korisnika/ca: MSN [Bot] i 1 gost.