Stranica: 1/2.

Medica - medna rakija!

PostPostano: 27 pro 2012, 21:59
Postao/la Veli Jože
Otvaram ovu temu prema Lolkovoj želji ! :D :D :D

Lolko, sada navali! 8-) 8-) :lol: :lol:

:krigle :krigle

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 27 pro 2012, 23:28
Postao/la lolko
Hvala Veli Jože"

Pa evo moje pitanje za forumaše: kako radite mednu rakiju
Ja radim dvije vrste
1. Nakon vrcanja "ocijede" se "poklopci" saća od meda te u to ulijem lozovaču. Dobivena medica je tamnije boje odličnog okusa.
2. Pomješam tri vrste meda ukupno 0,6kg meda na 1l loze. Svijetlije boje a o okusu da i ne govorim

netko dodaje druge sastojke, imate li iskustva ?? :krigle

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 27 pro 2012, 23:53
Postao/la Maloceličar
Zanimljiva tema.
Kod nas je medica piče, koje se napravi na osnovu vrenja sa glivicama kvasovkama. Postupak, koga treba naučiti teoretski i praktički. Nije jednostavno, ali kako kažu, koji su probali, dobija se piče za bogove. Mada nisam bog, volio bih ga probati i pokušaču sledeče godine, jer trebaju i stabilni vremenski uslovi.

Drugo je medeni liker ili medena rakija. Pre 14 dana napravio sam liker po jednom Poljskom receptu ovako:

OLD KRUPNIK - Poljski recept za liker

Poljsko piće krupnik je neka vrsta votke sa medom i služi se za Badnje Veče.
2kašike ladne vode – več hladne vode je treba – toliko da se sladkor razmeša
500g šećera
1litar ključale vode
¼ šipke vanile- prepolovljene na pola
¼ muškatnog oraščića
Par karnfilića ili klinčića kako ih ko već zove
1 mali štašić cimeta ako nema može i mleveni
10 zrna bibera
300g meda
Naribana kora od jedne pomorandže
500ml votke – jaz dam zganje - tropinovec
U većoj šerpi pomešati šećer i dve kašike ladne vode i mešati dok se šećer ne istopi. Zatim dodati ključalu vodu, vanilu, muškatni oraščić, karanfiliće, cimet, zrna bibera. Sačekati da ponovo provri, smanjiti vatru i krčati na tihoj vatri još 5minuta.
Sirup ocediti kroz gazu ili filter za francusku ili američku kafu. Dodati med i naribanu koru od pomorandže i mešati dok se med ne rastvori. U ovoj fazi oni puste da tečnost krene da ključa i čim med krene da menja boju šerpu skinu sa vatre. Nakon što se posuda skine sa vatre dodati votku. Poljaci ovo piće piju kako vruće tako i hladno u zavisnosti od ukusa.

Piče je odlično, nije jako. Sledeču rundu napravit ču bez šečera, stavit ču više meda. Koru narandže nisam stavio, jer nisam dobio eko narandđe, a obična kora je otrovna zbog tretiranja.

Jako me zanima ako neko pravi pravu medicu.

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 28 pro 2012, 22:27
Postao/la lolko
Hvala ti na ovom receptu

Medicu zovu kod nas HR primorje -Rijeka mednu rakiju a volio bi i ja vidjeti recept te medice :krigle

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 29 pro 2012, 16:04
Postao/la vupi
lolko je napisao/la:Hvala ti na ovom receptu

Medicu zovu kod nas HR primorje -Rijeka mednu rakiju a volio bi i ja vidjeti recept te medice :krigle


Pitanje na ovu temu :
Što je MEDICA a što je MEDOVAČA a što je MEDOVINA :?:
Odgovor molim samo od onih koji znaju . :)

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 29 pro 2012, 16:59
Postao/la Maloceličar
http://www.lucka-sp.si/knjiga.htm

Otvori ovu knjigu i tamo negdje na 32. stranici češ nač medicu a i druga piča. Možda če ti pomoči.

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 29 pro 2012, 22:52
Postao/la tkova
Ja medicu radim ovako :
0,8 dcl loze
0,1 dcl bijelog vina (Pošip )
0.1 dcl prokuhane vode
0.5 kg meda ( bagram )
korica 1 limuna na 5-6 l i
prstohvat korijandera .
Tri pretakanja i to je to ! Pozdrav !

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 30 pro 2012, 22:42
Postao/la drago1
vupi je napisao:
Pitanje na ovu temu :
Što je MEDICA a što je MEDOVAČA a što je MEDOVINA :?:
Odgovor molim samo od onih koji znaju . :)[/quote]

Imao sam prilike čuti a i čitati koja je definicija prava.
U Sloveniji je definicija ova:
MEDICA je MEDENO VINO ili VINO OD MEDA glavni sastojci: med i voda i zatim vrenje koje traje od dva do tri mjeseca.
Kada se pomiješa med i rakija to je LIKER OD MEDA
MEDOVAČU ili MEDOVINU ne rade ali koliko znam to je GVIRC ili GVERC
Ako MEDENO VINO kuhamo u kotlu za rakiju dobijemo RAKIJU OD MEDA ili MEDNU RAKIJU
Iz MEDENOG VINA još možemo da dobijemo i OCAT OD MEDA ili MEDNI OCAT
Za te definicije sam čuo a i slušao razna predavanja o pijačama od meda.
Lp, Drago

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 01 sij 2013, 21:41
Postao/la lolko
Što radite s ostatkom nakon pretakanja - talogom :?:

Re: Medica - medna rakija!

PostPostano: 01 sij 2013, 21:47
Postao/la drago1
Smiješam sa piljevinom i voskom te punim u papirnate tulce (valjke) i imam odlično sredstvo za puniti dimilicu.