Stranica: 1/1.

AMORFA

PostPostano: 23 svi 2011, 20:37
Postao/la dbhappy_mamma
slika

Amorfa

por. Fabaceae

Amorpha fruticosa L.

slika


Amorfu još je zovu kineski bagrem ili bagremac. To je grm s mnogo šiba sive kore do 2 m visok. List je neparno perast. Ljubičasti do tamnocrvenkasti cvjetići nalaze se u klasastim cvatima na vrhu grančica.
Amorfa potječe iz središnjih i jugoistočnih područja Sjeverne Amerike. U Europu je unesena kao ukrasna biljka, ali je ubrzo podivljala i potpuno se udomaćila u južnoj i srednjoj Europi. Amorfa se širi nizinskim područjem, uz obale rijeka i jezera
Cvate krajem petog i početkom šestog mjeseca oko 20 dana, odmah poslije bagrema.
U Hrvatskoj amorfe ima dosta u šumama pored rijeke Odre. Nadalje, pokraj željezničke pruge i autoputa od Novske do Okučana. Tako su poznata i velika područja pod amorfom po šumama u slavonskoj Posavini, naročito od Jasenovca do Stare Gradiške, kod Moroviča, u spačvanskom šumskom bazenu sve do Rače.
Kad zamedi, može dati dobro vrcanje.Sa 1ha pčele mogu da sakupe 250-300kg meda. Međutim, u jednom je sigurna, s nje pčele svaki put sakupe pune košnice dragocjenog peluda.
Amorfin med je karakteristično crvenkast, blaga mirisa i okusa. Zbog specifična sastava cijenjen je u prehrani. Opuštajuće i umirujuće djeluje nakon svakog napornog dana. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka, koji ugrađuju novu snagu u iscrpljeni ljudski organizam.

slika

Re: AMORFA

PostPostano: 14 vel 2013, 21:32
Postao/la Debejac
Onaj ko bi mi nekoliko mladica zbavio učinio bi mi veliku ugodu duši. Posijao sam sjeme, ali uvijek neki đavo na mladice nagazi.

heh, smatraju je korovo, ima i zabrana oko nje, a ja je želim. Tako mi je cijeli život: na lijevu nogu.

Pozdrav, svako dobro!

Re: AMORFA

PostPostano: 15 vel 2013, 16:03
Postao/la Tokito1969
E da mladice je teško nabaviti jer svi kod nas kose okolo Amfore i imaju je za ukras samo ne znam ako bi je zasadili oko pčelinjaka kaj bi se dogodilo sa medom bagrema kod mene (deset km od pčeinjaka) u blizini je jedan drvored amfore i pčelice ju počinju obiaziti odmah kako prestane mediti bagrem . I to me muči želim imati čisti bagrem (e sad na koji način odvojiti medove a da su oba zreli inače nabavio i refraktometar za med 180 kn E-BAY sa troškovima dostve samo ne znam kako da ga kalibriram jer tekučina koja je uz to došla je agresivna i onu plastiku mi nagrizla (riješio to ispliro vodenim šmirglom 2000) izgleda da bi trebao nekakvu staklenu prizmu tak piše u uputstvu (a pisalo je da ima kompletan set za kalibraciju možeš misliti) izgleda da ču morati kod staklara po komadić stakla, a amfora ima jako puno peluda i nektara i pčelice su naprosto lude na nju našao jednu lokaciju gdje je zapuštena njiva i cijelo polje je u njoj idem u nabavu po metarne šibe jer spada u korov ko i bagrem (raznožava se i putem korjena akolega stalno kosi ispod svojih tako da ih nema a one male se neću prihvatit ili ako se prihvate onda nastradaju od koslilice -moj grijeh ili od mog starga nije znal kaj je to pa je počupal) kud puklo da puklo.

I da trebam ubaciti i koji zarez i točku više da bi se dalo čitati :bravo


LP

Re: AMORFA

PostPostano: 15 vel 2013, 18:20
Postao/la Debejac
Ma, mene ne zanimaju uniflorni nedovi, meni je ono malo mog mješanca najdraži i zato ne bih brinuo zabog amorfe. Uostalom, ni bagrem nisu liznule 10 godina pa ni s te strane nemam "brige".

Dobar potez što si kupio refraktometar, a nije ni skup. To bi svi mi trebali imati.

Pozdrav, svako dobro!

Re: AMORFA

PostPostano: 16 vel 2013, 00:24
Postao/la deva
Tokito1969 je napisao/la:I da trebam ubaciti i koji zarez i točku više da bi se dalo čitati :bravo
LP


:bravo Tokito, imaš dobro oko..:lol:

Uzdravlje :krigle

Re: AMORFA

PostPostano: 02 lip 2019, 11:48
Postao/la Oskar2011
Čitam o amorfi pa me zanima ima li tko sjemena da probam posijati?

Re: AMORFA

PostPostano: 02 lip 2019, 18:47
Postao/la DB_happy
U jesen 2017. godine, kad je stala vegetacija, negdje u studenom, izvadio sam 3 omanja grmića amorfe, pazeći da "uhvatim" što više glavnog korijena i pripadajuće zemlje. Te sam grmiće izvadio usput, iz kanala uz cestu, gledao sam da to ipak budu mlađi grmići...

Istog dana posadio sam ih na svom imanju, prošle godine samo su listala, a ove godine već su dala i cvijet, pčele ga obilno posjećuju! :D :D

Za sjeme ne znam...

:krigle :krigle