Sve moje greške

Zasebni pčelarski kutak...
Pravila foruma
Za pčelarke i pčelare koji žele imati svoj osobni kutak unutar foruma !
Svatko može ovdje otvoriti svoj osobni kutak i uređivati (moderirati) ga po želji !

Sve moje greške

PostPostao/la Debejac » 12 sij 2012, 16:42

Eh,
Kad već dozvoljavate, neka ovo bude moj kutak, koji ću postepeno popunjavati doživljenim istinama. Ko zna, možda nekome nešto i pomogne.
Idemo od samog početka.
Otkud ideja za nabavku pčela?
Niko prije mene u porodici, ni po ženskoj niti po muškoj liniji, nije se bavio pčelarstvom. Ideja simptomatična. Slučajnosti vladaju. Možemo se mi batrgati koliko god hoćemo, upinjati se za ili protiv, ali opet... (svako neka nadopuni prema vlastitom iskustvu). Ama baš nikad nisam do 40. godine života ni pomislio na pčele, kamoli da sam bio blizu njih, a nekamoli da sam pomislio nabaviti ih. A, eto... Dosta za početak.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5126
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Sve moje greške

PostPostao/la DB_happy » 12 sij 2012, 22:28

Esade, u prvi mah kad sam ovo pročitao, nisam htio ništa postati da ne ispadnem po onoj narodnoj "svakom loncu poklopac"... 8-) No, u ovom tvom tekstu vidim toliko toga zajedničkog da sam se "morao" javiti. Da se ne ponavljam, ovdje sam opisao svoj pčelarski početak:

DB_happy je napisao/la:Kao dijete, nestašni klinac od 10-11 godina, s ostalim klincima trčao sam za loptom od jutra do mraka po našim beskrajnim slavonskim livadama. U stankama tog trčanja, imali smo mi klinci i klinceze nekakav zajednički test hrabrosti. Hvatali smo pčele i puštali ih da nas ubodu - u dlan, petu, prst... Ja sam mogao najviše uboda podnijeti(što nije i sada slučaj!). Međutim, kada sam saznao (od oca i u literaturi) da pčele nakon ubadanja umiru, odmah sam prestao s tom igrom. I onda ništa o pčelama 30 godina. U tom vremenu promijenio sam "bezbroj" hobija, više ili manje bio zadovoljan s njima, ali uvijek je nedostajalo nešto i ja sam uporno nastavljao potragu i mijenjao se...Onda je jednog dana splet sretnih okolnosti (namjerno ne koristim riječ 'slučajnost' jer za nas koji vjerujemo u Boga ona ne postoji) unio onaj dio mozaika koji je upotpunio cjelinu slike.Taj susret sa školskim prijateljem nakon 20 i više ljeta umnogočemu će promijeniti moj život - na bolje. U to vrijeme sam popisu hobija dodao još jedan - voćarstvo. Naravno da me je prijatelj pčelar s 20-godišnjim iskustvom nagovarao da pokušam s dvije košnice, ali ja nisam htio ni čuti jer nisam o pčelama znao baš ništa, niti sam ikada s nekim porazgovarao o pčelarstvu. Pročitao sam "tonu" knjiga, ali pčelarsku nijednu. Vjerojatno vi ovo ne bi čitali da nisam kao mlad voćar počeo istraživati razloge zašto su neke jabuke deformiranog oblika, a druge skoro idealne. Odgovor je bio u oprašivanju. A na lokaciji mog voćnjaka, u tom vremenu, nije bilo ni pčela ni bumbara. Tako sam ja napokon pristao na nagovaranja svog prijatelja i kupio dvije košnice.


Cijeli tekst...

A posebno mi je drago što si temu naslovio "Sve moje greške" jer su i moja razmišljanja identična. Naime, razmišljanje, analiziranje i raspravljanje o svojim i tuđim greškama jedini je ispravan put ka ispravljanju istih i napredak u pčelarstvu. Znam da mnogi pčelari namjerno izbjegavaju priču o vlastitim propustima vjerojatno se plašeći negativne reakcije drugih pčelara. No, guranje grešaka pod tepih samo je ubrzano strmoglavljivanje u ponor neuspjeha, ne samo u pčelarstvu.

Svi smo mi ljudi, nesavršena bića sklona pogreškama i krivim procjenama. No, Bog nam je dao razum i iskustvene spoznaje pa sve te greške možemo više ili manje uspješno eliminirati. No, kako eliminirati pogrešku koju ni sami ne priznajemo :?:

Stoga je ovaj tvoj kutak za svaku pohvalu... :D :D :D

Još uvijek nisam siguran da li je ovaj tekst na pravom mjestu. Ako smatraš da nije, reci pa ću ga ili obrisati ili premjestiti negdje drugamo...

Pozdrav, svako dobro !

:krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5212
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Sve moje greške

PostPostao/la Debejac » 13 sij 2012, 01:31

Ivica,
Ništa ne briši! Pročitao sam sve, sve je uredu. Jer,ovo što si pisao, djelomično kao da si iz moje glave vadio. Odlično!A kad je neko nepozvan "poklopac" na "lonac", ja to znam i sam reći.
Pa, evo, da večeras samo započnem. Prije toga da kažem da sam ti poslao p.p. jer taj materijal nisam znao postaviti na Forum. Ako ti stignu i tekst i slika, postavi neka ljudi vide.

Znamo da je bilo ono prokletstvo od rata. Morao sam to spomenuti jer je vezano za moj pčelarski početak. Naime, u gudurama širom BiH (heh, isto je bilo i svugdje) borci su dosadu prikraćivali kartanjem: remi, ajnc, poker... Trebao im je papir za bilježenje poena. Na boračkim putešestvijima (mukama muka) nailazilo se na svašta pa i na knjige, koje niko nije htio, osim kockari da na njihovim bjelinama tiskaju svoje kockarske uspjehe i neuspjehe. Pošto sam u rancu uvijek imao bar jednu svesku, davao sam im dvolisnice za knjigu i pride još poneku cigaru ako bih natrčao na nekog tvrđeg "švercera". Čitao sam te knjige i redovno poneku donosio i kući. Smijali su se, ličio sam im na budalu koja bespotrebno na ionako olovan ranac još dodaje tereta i to baš onog najgoreg - knjigu.
Prošao rat. Ja zaboravio na te knjige. Oduvijek sam pod stepenicama u malom sobičku imao svoju biblioteku-arhivu. Pošto piskaram, a to zahtijeva mir, tako nerijetko sjedim do zadugo u noć, nerijetko i horozove (pijevce) dočekam. Jedne noći nešto mi je zatrebalo iz sobička pod stepenicama (uvijek je dolje hladno). Bila je izaponoćna tišina. Sišao sam dolje i počeo tragati. I?! Znate ono kad se zaprpate u nekakve starine pa vam sve odvlači pažnju. Nisam našao što sam tražio, ali mi u ruke jeste "uskočila" knjiga Vojina Todorovića "Praktično pčelarstvo". Pitao sam se otkud mi, a onda sam na unutrašnjoj strani korica vidio svoju napomenu i sjetio se. Ne znam kolko dugo sam dolje klečao i čitao tu knjigu, ali znam da sam se smrzao i utrnuo. Napokon sam je ponio sa sobom gore u toplu sobu i, ostavivši sve što sam do tada radio, nastavio nju čitati. Tako sam dočekao suprugu. Dok smo pili jutarnju kahvu, kao iz topa sam joj rekao: "Ja ću nabaviti pčele!" Iskolačila je oči. Nekako me uspjela odgovoriti od nauma, ali ne zadugo. Kupio sam 4 kompletna LR društva i startao bez ičije pomoći. Od tada na ovamo, imam običaj to reći, potrošio sam na tu svoju ideju jedan fin stan usred Sarajeva. Dokazi: pčelinjak, pribor i oprema, kolege pčelari i - banke koje kožu gule nasuho. Eto. A tek sad slijede sve vrste raspeća.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5126
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Sve moje greške

PostPostao/la trefst21 » 13 sij 2012, 21:38

ej vas dva pa nemojte sve prepisat ostavite nešto i za druge ni ja nisam ni sanjao da ću se bavit pčelama pa evo ka ono bavim se :krigle moj početak upoznao sam jednog tad već starog gospodina tadića čak nisam ni znao da se bavio pčelarstvom sasvim slučajno i to htio sam mu prodat bocu meda a on meni ako hoću dat će mi košnice ja naravno u čudu šta će mi al gle čuda odvedem ga svojim autom u posjet njegovoj kući /gosp. je sa ženom došao u dom umirovljenika gdje ja radim/čisto da mu udovoljim bez ikakve namjere i na kraju odveo me u polje i pokaže mi košnice i kaže mi ako hoću da ih nosim ajde pristanem više radi njega da ih negleda kako propadaju dođem za par dana i odvezem kod mene na selo nekih 5-6 košnica ostavim ih i skoro zaboravim na njih/nisam rekao da nije bilo pčela u njima samo staro saće i svašta u njima/prošlo je par miseci i odlučim se da to malo očistim i sredim pa nek stoji i tako let lampu u ruke i pali sve redom očistio opitura okvire ožičio i spremio i gledajte sad jedan dan oko podne 5 misec taman se spremao u split na posao kad odjednom zuka oko kuće puste pčele i sve trk u jednu košnicu koju još nisam očistio al je imala 10 okvira izrađenog saća u dobrom stanju zovi jednog pčelara zovi drugog namam opremu ni šešir a kamoli nešto drugo i oni kazaše ostavi ih tako nek stoje ostavim sve tako odem u split kupim odijelo dimilicu nešto satnih osnova i sutra nazad uz pomoć mog rođaka isto početnika pribacim roj u čistu košnicu i odnesem na misto sadašnjeg pčelinjaka eto moje prve košnice onu staru opet ostavim tamo di je bila a nakon par dana dođem kad ono u njoj druge pčele :lol: i sad kako se ne bavit pčelama kad one same meni dolaze :bananas :bananas :bananas a onda tri godine uspona i padova požara svega al neka sad sam :D imam pčele :love ps neznam koliko sam razumljiv al mogao bi napisat cili roman mojih uspona i padova ;) pokušaja :oops:al mora se dalje 8-)
živi pusti druge da žive i nesmetaj previše Željko M
Avatar
trefst21
 
Postovi: 1046
Pridružen/a: 29 ruj 2011, 22:38
Lokacija: siverić 320 mnv

Re: Sve moje greške

PostPostao/la Debejac » 14 sij 2012, 00:47

Bravo, trefst 21,
Sve sam razumio i baš mi je drago što sam ovo čuo. Slučajnosti, slučajnosti...
Znaš, kako vrijeme odmiče, sve više sam uvjeren kako smo mi, ljudi, samo najumišljenije ovozemne veličine, a na to nas opominju raznorazne nepredvidivosti koje nas nastoje otrijezniti i oči nam otvoriti.
Priče će nam se složiti u bocu jer su istinite.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5126
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Sve moje greške

PostPostao/la trefst21 » 14 sij 2012, 08:46

upravo to znaš onu pismu od tome bebića - ća smo na ovom svitu - :krigle evo da ne tražiš ;) samo klikni link http://youtu.be/5_6uw267By4 * pa onda predprošle godine propalo mi svih dvanaest zajednica mojom greškom (pokušaj vraćanja prirodi pusti snaće se one same :oops: )onda izgorilo deset nastavaka kod sumporavanja saća (skoro i kuću zapali zvao vatrogasce :oops: )a prošlu godinu si vidio od dvi košnice 10 :bananas :bananas :bananas i demo dalje 8-) tako je moralo bit i bilo je :arrow: poz svima vikend je...................................
živi pusti druge da žive i nesmetaj previše Željko M
Avatar
trefst21
 
Postovi: 1046
Pridružen/a: 29 ruj 2011, 22:38
Lokacija: siverić 320 mnv

Re: Sve moje greške

PostPostao/la Debejac » 14 sij 2012, 13:12

trefst21 je napisao/la:upravo to znaš onu pismu od tome bebića - ća smo na ovom svitu - :krigle evo da ne tražiš ;) samo klikni link http://youtu.be/5_6uw267By4 * pa onda predprošle godine propalo mi svih dvanaest zajednica mojom greškom (pokušaj vraćanja prirodi pusti snaće se one same :oops: )onda izgorilo deset nastavaka kod sumporavanja saća (skoro i kuću zapali zvao vatrogasce :oops: )a prošlu godinu si vidio od dvi košnice 10 :bananas :bananas :bananas i demo dalje 8-) tako je moralo bit i bilo je :arrow: poz svima vikend je...................................


Dobar Toma, dobar,
Nisam znao za njega, ali me je vratio malo unazad u ona bolja vremena pa se sjetih Olivera Dragojevića, Ibrice i Džele Jusića, Vajte... Inače, dalmacija mi je draga, dalmatinsko narječje simpatično (ikavica) baš kao što mi je i crnogorski jezik i zanimljiv i simpatičan. Inače, ja sam za sevdah, ali volim svaku dobru i pjesmu, i pesmu i pismu. Trefio si mi žicu. Sanja je nedavno otvorila temu za poeziju. E, tamo ću ti postaviti jednu svoju pjesmu baš u duhu Tominih pjesama.
Bogami, bilo je belaja i s tobom. Mora tako, pčelarstvo je: dan-noć.

Pozdrav, svako dobro!
Zadnja izmjena: Debejac; 31 sij 2012, 03:00; ukupno mijenjano 3 put/a.
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5126
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Sve moje greške

PostPostao/la Debejac » 14 sij 2012, 13:33

Da dodam nešto,
Dakle, odluka je pala: nabaviti pčele. Ubrzo sam kupio 4 kompletna društva u LR košnicama. Odmah sam kupio i osnovni pribor i opremu, a kasnije dokupljivao i dokupljivao, i tako godinama.
Smjestio sam pčele u baštu pod prozor da ih stalno gledam. Bila su to odlična društva. Elem, došlo vrijeme da ih i otvorim. Pun teorije, hrabro krenuh. Nožem podigoh hranilicu, a odozdo nahrupi crnilo od pčela. Svo znanje u trenu pade u vodu! Više su me zbunile, no li uplašile. Bacih nož, poklopih hranilicu pa bježi u kuću. Nisam znao da to odozgo kroz prozor sve posmatra supruga. Uđoh u kuću i po njenom smijehu shvatih da je sve vidjela (nikad nije voljela pčele niti će ih zavoljeti, to je rekla i pri tome ostala). Njoj u inat, sebi za kuraž, opet siđoh u baštu. Malo dimilica, malo strpljenja, malo i straha, najviše neznanja, ali bar sam probio led.
Tako je krenulo. Nikom nisu dragi dugi postovi pa ću zato sjeckati ovako pomalo. Ako se zadržim dovoljno dugo i uspijem ispisati što sam naumio, eto jedne knjige. Ne kažem: dobre knjige, ali eto knjige koja će kazati istinu od početka do danas.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5126
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Sve moje greške

PostPostao/la DB_happy » 14 sij 2012, 22:07

E moj Esade, dobro si ti prošao ! :D

Da si mogao vidjeti kako je prošlo moje prvo otvaranje dvije DB desetke, skoro glavu izgubih ! 8-) :lol: :bananas

Evo nagovaram Sanju da opiše taj (ne)mili događaj pošto je u njemu i sama sudjelovala ! :bananas

Prva joj je reakcija bila "pčele moraju ići iz brda". Srećom, kasnije ih je zavoljela, a sada skoro da je slobodna kao ona Njemica!

:krigle

P.S.

Moram te malo ispraviti: ja volim duge postove - i čitati a bogme i pisati ! :D To mi je vjerojatno ostalo iz školskih dana jer sam skoro svakodnevno dodatno čitao. Tanke knjižice brzo bih pročitao pa mi je bilo (pre)dugo čekati prvi slijedeći slobodan dan za posjet knjižnici. Stoga sam uvijek nastojao birati knjige sa što više stranica. Pa mi ni to nije bilo dovoljno jer sam tražio djela koja imaju što sadržajnije i što dulje rečenice. Tako sam "otkrio" Krležu, kasnije ga malo zapostavio, a sada mu se opet vraćam ! :D
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5212
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Sve moje greške

PostPostao/la vupi » 14 sij 2012, 22:37

Ako može i ja da napišem svoje vatreno krštenje :

Davne 1984 godine u ožujku kupio sam svoje prve pčele u najobičnijoj DAŠČARI -bez ramova .
Razlog - prvo dijete teški bronhitičar .......
Petak naveče donesem košnicu i stavim na pripremljeno mjesto ,otvorim -već je bio skoro mrak pa je bio mir kod izlza ,ali
Subota lijep dan ,pčele izlijeću a meni vrag neda mira pa gledam i prilazim sve bliže i tako skoro cijelo prijepodne kad odjednom
pčela ravno pod desno oko ,a ja bjež u kuću -hladni oblozi itd. ali oko se za 10 -tak minuta zatvorilo potpuno . :o
Poslije ručka opet meni vrag neda mira i ja opet u izviđanje ,pa tako dobijem i pod drugo oko fasovanje . :lol:
Nedelja ,ne izlazim iz kuče -ne zbog srama već zato što ništa nevidim . :roll:
Ponedjeljak trebam ići na posao ali oči i dalje skoro zatvorene - nisam išao na posao do srijede -škola položena sa prolaznom ocjenom .
U mojoj obitelji unazad više generacija nije bilo pčelara -ja sam prvi -a možda i zadnji -nemaju baš volje ? :(

Još samo da napomenem ta daščara dala je 3 lijepa roja i još sam je iskucao u jesen na ukradene okvire iz rojeva i sve sam puno prihranjivao-SVE DOČEKALE PROLJEĆE i bilo je rojeva na svakoj grani . 8-) :lol:

Ovo je bila moja najveća greška zbog koje se i dan danas osjećam SRETNO. :krigle

P.S .
Sanja , čekamo .....
Avatar
vupi
 
Postovi: 3922
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Sljedeća

Natrag na Izdvojeno...

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron