A ja u penziji već 2 god. pa malo vrt, malo kalemljenja malo pčela i godine prolaze i to je život-
Lp
Drago
drago1 je napisao/la:A ja u penziji već 2 god. pa malo vrt, malo kalemljenja malo pčela i godine prolaze i to je život-
Lp
Drago
Debejac je napisao/la:Ko će predvidjeti postupke i život? Niko! Da sve znamo, ne bismo umirali.
Odustadoh od pčelarstva i čvrsto sebi obećah - za ovog života: ne više! Od tada do sada, izdešavalo se svašta. Kao prvo, i najvažnije, odustavši od pčelarstva, rasprodao sam sve, baš sve, i sada mislim da je tako bilo najbolje, ali... Nisam mogao odbiti mnoge koji su tražili pomoć. Npr. zamoli me nesigurni pčelar da mu pregledam 5-6 društava ili riješim neki problem, i tako i pomognem i pokažem, a na kraju shvatim da sam ja sam završio sve, uznojio se, umorio, odgodio svoje obaveze zbog tuđih i sve to - besplatno. Tako se to ponavljalo stalno, a nije jedan pčelar u pitanju. Konkretno, pored ostalih, sad su mi dvojica [b]stalno[/b] "na vratu" - fini ljudi. Bila su tu i stalna "prozivanja" i nagovaranja od strane ovdašnjih pčelara i sve sam to uspijevao istrpjeti, ali u prošlu nedjelju sam ipak presjekao "Gordijev čvor": kupio, i ponovo sam pčelar koji ima svoja društva pa ću, kad već radim drugima, raditi i sebi: drugima onako, sebi usput.
Ne može čovjek pobjeći od ljudi, i ne treba, ali druženje je dvosjekli mač i evo za to najboljeg dokaza - opet propčelario kao kakav smušeni početnik, pa sam subotu i nedjelju proveo u društvu s voćkama, pčelama i pčelarima. Nabavio sam LR jer je najrašireniji, a stići će i DB 12. A na što će me još đavo navesti - to ni ja više ne znam i ne smijem ništa tvrditi.
Pozdrav, svako dobro!
Tako bih volio da baš ti isprobaš DB_505 košnicu!![]()
Debejac je napisao/la:Ivica:Tako bih volio da baš ti isprobaš DB_505 košnicu!![]()
I ja bih volio, zato sam ti i napomenuo. I ovo nije nikakva odglumljena uljudnost, nego zaista bih volio imati je i zbog tebe i Sanje i zbog košnice i tvoje metode.
Ti i trebaš održati predavanje o svojoj košnici, načinu rada, iskustvima, ali (po mom mišljenju) sa uporedbom sa dvije najzastupljenije košnice: DB i LR. Uostalom, knjiga je ono što ostaje postojano iza nas, razmisli o tome. Znaš šta bih volio, samo da si bliže? Da malo zajedno pčelarimo, a uveče sabiremo utiske, upoređujemo, družimo se.
Pozdrav, svako dobro!
Esade, i ja bih volio družiti se s tobom, nije život sto godina!![]()
![]()
Može i ovako, na forumu, planiram za tebe najesen dvije kompletne i potpuno nove DB_505 košnice ali bez pčela jer ne znam kako to ide preko granice.
Detaljno ćemo najesen o tome, sad sam u razrojavanju i kako stvari stoje, ni ove godine neću doći do stotke...![]()
![]()
Ali zato HOĆU nagodinu...![]()
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.