Stranica: 22/25.

Re: Kalemljenje

PostPostano: 26 pro 2013, 23:07
Postao/la Debejac
franevrs je napisao/la:Esade, ove godine sam odustao od jesenskog navrćanja, na spavajući pupak, probat ću na proljeće
a dotad će mo razradit tehniku, ma znaš ono, na klin, na procijep, pod koru itd. :krigle :krigle

pozz............. :krigle :krigle


Nema problema.
Sve treba probati. Ja imam namjeru kalemiti aroniju pa da dobijem stabalce. Na: jarebiku, možda na zohu, brekinju, mukinju, glog... A dobiću i šljivu bez košpice (šljiva na vrbi) ili ću sebi onim kalemarskim makazama odsjeći prst!

Deset trsova grožđa već sam u liniju posadio na pčelinjaku. Sad slijede stubovi i žica. Možda bude i kalemljenja. Prijedlozi?

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 03:31
Postao/la franevrs
Debejac je napisao/la:Deset trsova grožđa već sam u liniju posadio na pčelinjaku. Sad slijede stubovi i žica. Možda bude i kalemljenja. Prijedlozi?


A.....šta ja to mogu tebi predložit u tom području......ne samo ja, kad ti Esade barataš sa tom problematikom.
Ja mogu samo pitat :krigle :krigle

pozz..........

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 12:03
Postao/la Debejac
franevrs je napisao/la:
Debejac je napisao/la:Deset trsova grožđa već sam u liniju posadio na pčelinjaku. Sad slijede stubovi i žica. Možda bude i kalemljenja. Prijedlozi?


A.....šta ja to mogu tebi predložit u tom području......ne samo ja, kad ti Esade barataš sa tom problematikom.
Ja mogu samo pitat :krigle :krigle

pozz..........


Možeš mi predložiti šta ću s grožđem. Stubovi, žice, rasponi, kalemljenje...?

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 18:39
Postao/la drago1
Posadi turbo rizling pa nebudeš ni špricati morao

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 19:21
Postao/la Debejac
drago1 je napisao/la:Posadi turbo rizling pa nebudeš ni špricati morao


Je l' se zezaš?
Turbo (folk), turbo (dizel)...

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 20:20
Postao/la Tokito1969
Ja se v grozdje razmem samo dok je :krigle v flaši :krigle , tak da ti tu nemrem pomoći, ali bi ti nama mogel recimo da sa Ivcom otvoriš post obrezivanje voćaka, znam da se o tome more pisati onak nadugo ali recimo osnovne stvari i cake.

LP

Re: Kalemljenje

PostPostano: 27 pro 2013, 20:33
Postao/la Debejac
Tokito1969 je napisao/la:Ja se v grozdje razmem samo dok je :krigle v flaši :krigle , tak da ti tu nemrem pomoći, ali bi ti nama mogel recimo da sa Ivcom otvoriš post obrezivanje voćaka, znam da se o tome more pisati onak nadugo ali recimo osnovne stvari i cake.

LP


Da budemo pošteni: nisam ja nešto jak u orezivanju voćaka. Najbolje je nabaviti knjigu pa lagano: teorija+praksa. Imam knjigu negdje pod stepenicama.

Ja u pravilu orezujem kad je voćka olistala i tako cijele sezone pomalo. U proljeće samo ono nužno: stare grane, vodopije, "metle"...; umjesto orezivanja, može savijanje itd. Najdraže mi je kalemiti.

No, ako otvorimo temu, svi pomalo i biće nešto od nas (za 100-tinjak godina).

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 21 ožu 2014, 22:01
Postao/la Debejac
Eh, hajde da vidimo šta je ko kalemio. Večeras ne mogu više ni sekundu - odoh u krevet pa ćemo sutra-prekosutra.

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 22 ožu 2014, 20:37
Postao/la Debejac
Šta je? Nije valjda da niko ništa nije utaknuo?

Danas sam se smorio dok sam veliku krušku orezao i dotjerao na ono što hoću i na kraju dodao 4 kalema kruške zvane karamut, tako da više i ne znam koliko različitih kalemova na njoj ima.

Nakalemio sam i dvije šljive na vrbu, aroniju na glog i zohu/bazgu, krušku na džanariku (zerdaliju) pa ćemo vidjeti šta će biti, a trešanja, višanja, jabuka, breskava, grožđa, ribizle, maline, kupine, tajberija, ogrozda i sl., nađiđao sam na sve strane pa više ne znam ni gdje je šta niti šta je šta. Ja tako nakalemim, a sljedeće godine dijelim.

Povezao sam neboduću kupinu, a višak reznica (cijela hrpa) bilo mi žao baciti pa sam ih stavio da se ožile, a naći će se neko kome će zatrebati.

Pozdrav, svako dobro!

Re: Kalemljenje

PostPostano: 22 ožu 2014, 21:24
Postao/la vupi
Povezao sam neboduću kupinu, a višak reznica (cijela hrpa) bilo mi žao baciti pa sam ih stavio da se ožile, a naći će se neko kome će zatrebati.


To se kod nas zove HIMPER ,krupne crne kupine ,bez trnja .
Vrlo su ukusne ,i mislim da ih imam oko 10 komada -uz ogradu od susjeda - biti će slike .
Imam i one klasične maline -crvene i trnovite .
Slikam kada rode.

Ove godine nisam kalemio baš ništa, možda krajem 6 mj. bude prilike ( na budni pup ) :oops:

:krigle