Kalemljenje

Pčelarstvo i voćarstvo - jedno bez drugoga ne ide !
Pravila foruma
Teme vezane uz voćarstvo i sve što se veže uz to, ali i da pčelice budu zadovoljne !

Re: Kalemljenje

PostPostao/la Debejac » 27 vel 2012, 12:26

franevrs je napisao/la:Esade što se tiče sadnje i kalemljenja vinove loze, to ti je vrlo jednostavno.
Ako ti se sviđa grožđe koje si vidio kod tih ljudi kad obrežo te loze možeš
taj orezani prut usadit na način da ga ukopaš 5-6 pupova u zemlju i prut neka
ti ostane razom zemlje i lagano ga prekrij finom zemljom i ostavi ga tako on
će sam probit i izvest mladicu, a iz čitave dužine pruta pošta ožiljenje.
Ili je sada momenat za navrnit na podlogu odnosno na divlju lozu i to na klin.
Ako imaš divlju podlogu repariju ili montikulu možeš i njih rasadit na mjesto
gdje želiš lozu i za godinu ili dvije nakalemit sortu koju želiš.

Upravo sam sa kavice se Željkom i malo smo vas spominjali ( Esad,Ivica Vupi itd.)

pozz........


Ma, kud vi ranije, sunce vam garavo. Vidim, Željko pisao još u 06 i 55. Tad sam ja tek bio počeo pravo sanjati.
Rekoh već da sam taj način rasađivanja probao i ne da se da si bog. Probao sam i kalemiti, ali sam zakasnio: pljuštala je voda iz podloge kao iz šlaufa (ja za to kažem da loza plače). Probaću opet.
Pojasni malo ovaj izraz "navrnit" i "na klin". Je li "na klin" misliš na rascjep ili na pup.
Ma, ja bih najradije kupio dvije dobre sorte stonog grožđa (crno i bijelo), ali ovdje kod nas kad kupuješ, sve su "dobre". Moraću nekog provjerenog gnjaviti za četiri sadnice (2x2).

Pozdrav društvu kojem zavidim, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5193
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Kalemljenje

PostPostao/la vupi » 27 vel 2012, 13:46

Esade:
:imate li to i to grožđe ,jer trgovac ko trgovac reći će ti da je baš to ono što ti tražiš ,a kada prođu godine a ono VRBA. :lol:

Zato kada kupuješ onda prvo pitaš koju lozu imaju ,pa onda ako ima on ima što tražiš ,ti pazari .

Kod kalemljenja loze ima dva načina , evo link :http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sav_cijepljenje_loze_na_raskol.html

Ako želiš kupiti gotovu cijepljenu lozu onda je za pred kuću najbolja Kraljica vinograda ili crni muškat ,ALI to su loze koje se moraju prskati protiv nametnika .
Međutim ako želiš da ti loza pravi hladovinu pred kućom i da ne moraš voditi brigu o boleštinama onda ti je najbolje posaditi
crnu IZABELU ili SEXARDU (razlika u tome što sexarda miriši i potiće iz Mađarske .To su hibridne sorte ,dobre za jelo ali za vino baš nisu neka kvaliteta.

Moram ispraviti Franu, cijepljene prutove ( orezane jednogodišnje grane )je nemoguće ožiliti ( kod mene kažu u školu )
i dobiti nove loze ,dok se to kod svih hibridnih i divljih sorti može ,pa onda naknadno nakalemiti ( kao što kaže Frane) ono što ti želiš .Kod kalemljenja u proljeće mora se paziti da se ne zakasni jer se onda kalemovi pupovi uguše od prevelikog
kolanja sokova ( loza plače ) .Timing je važan kao i kod pčela ( žena ) :)
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Kalemljenje

PostPostao/la Debejac » 27 vel 2012, 15:14

vupi je napisao/la:Esade:
:imate li to i to grožđe ,jer trgovac ko trgovac reći će ti da je baš to ono što ti tražiš ,a kada prođu godine a ono VRBA. :lol:

Zato kada kupuješ onda prvo pitaš koju lozu imaju ,pa onda ako ima on ima što tražiš ,ti pazari .

Kod kalemljenja loze ima dva načina , evo link :http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sav_cijepljenje_loze_na_raskol.html

Ako želiš kupiti gotovu cijepljenu lozu onda je za pred kuću najbolja Kraljica vinograda ili crni muškat ,ALI to su loze koje se moraju prskati protiv nametnika .
Međutim ako želiš da ti loza pravi hladovinu pred kućom i da ne moraš voditi brigu o boleštinama onda ti je najbolje posaditi
crnu IZABELU ili SEXARDU (razlika u tome što sexarda miriši i potiće iz Mađarske .To su hibridne sorte ,dobre za jelo ali za vino baš nisu neka kvaliteta.

Moram ispraviti Franu, cijepljene prutove ( orezane jednogodišnje grane )je nemoguće ožiliti ( kod mene kažu u školu )
i dobiti nove loze ,dok se to kod svih hibridnih i divljih sorti može ,pa onda naknadno nakalemiti ( kao što kaže Frane) ono što ti želiš .Kod kalemljenja u proljeće mora se paziti da se ne zakasni jer se onda kalemovi pupovi uguše od prevelikog
kolanja sokova ( loza plače ) .Timing je važan kao i kod pčela ( žena ) :)


Eh, primljeno k znanju. Idemo tim stopama. A s trgovcima ne možeš ovdje tako (maloprije sam bio u poljoprivrednoj zadrugi, tamo mi radi dobar prijatelj). Kad ih pitaš za lozu, jednostavno ti odgovore: "Eno tamo u plastičnoj posudi pa biraj." A sad ću ih dresirati ovim nazivima koje si mi dao.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5193
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Kalemljenje

PostPostao/la Debejac » 27 vel 2012, 16:03

Vupi,
Pregledao sam ono o kalemljenju. Fino objašnjeno i potkrijepljeno slikama. No, ja ono sve znam i već odavno radim, samo nisam znao da treba pustiti da se loza isplače. Eto greške! E, ove godine je mojim lozama tutanj - biće na njima svašta (kao npr.: na jednom stablu sam nakalemio 12 različitih krušaka, četiri već rađaju, a na jabuku sam nakalemio krušku; dobićete sve na uvid).

Eh, evo našao sam onu stranicu za odličan asortiman mnogo čega pa i voćarske (kalemarske) opreme. Ko nema drugog posla i ima viška para, neka na googleu ukuca: Migros asortiman, pa neka čita, gleda i kupuje. Obavezno pogledajte video o kalemljenju.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5193
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Kalemljenje

PostPostao/la vupi » 27 vel 2012, 17:07

Debejac je napisao/la:
vupi je napisao/la:Esade:
:imate li to i to grožđe ,jer trgovac ko trgovac reći će ti da je baš to ono što ti tražiš ,a kada prođu godine a ono VRBA. :lol:

Zato kada kupuješ onda prvo pitaš koju lozu imaju ,pa onda ako ima on ima što tražiš ,ti pazari .

Kod kalemljenja loze ima dva načina , evo link :http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sav_cijepljenje_loze_na_raskol.html

Ako želiš kupiti gotovu cijepljenu lozu onda je za pred kuću najbolja Kraljica vinograda ili crni muškat ,ALI to su loze koje se moraju prskati protiv nametnika .
Međutim ako želiš da ti loza pravi hladovinu pred kućom i da ne moraš voditi brigu o boleštinama onda ti je najbolje posaditi
crnu IZABELU ili SEXARDU (razlika u tome što sexarda miriši i potiće iz Mađarske .To su hibridne sorte ,dobre za jelo ali za vino baš nisu neka kvaliteta.

Moram ispraviti Franu, cijepljene prutove ( orezane jednogodišnje grane )je nemoguće ožiliti ( kod mene kažu u školu )
i dobiti nove loze ,dok se to kod svih hibridnih i divljih sorti može ,pa onda naknadno nakalemiti ( kao što kaže Frane) ono što ti želiš .Kod kalemljenja u proljeće mora se paziti da se ne zakasni jer se onda kalemovi pupovi uguše od prevelikog
kolanja sokova ( loza plače ) .Timing je važan kao i kod pčela ( žena ) :)


Eh, primljeno k znanju. Idemo tim stopama. A s trgovcima ne možeš ovdje tako (maloprije sam bio u poljoprivrednoj zadrugi, tamo mi radi dobar prijatelj). Kad ih pitaš za lozu, jednostavno ti odgovore: "Eno tamo u plastičnoj posudi pa biraj." A sad ću ih dresirati ovim nazivima koje si mi dao.

Pozdrav, svako dobro!


Moram ti napomenuti : ovih hibrida sumnjam da ćeš naći u prodaji ??? A kada kupuješ ove cijepljene onda svakako moj postupak -prvo pitaš šta imaju pa onda odabereš . :krigle :krigle

Ove hibride se nabavlja kako ko i gdje može .( ukorjenjuju se lako ,i to odrezane ovogodišnje mladice
odrežeš na 4-5 pupova ,a posadiš toliko duboko da samo jedan pup viri van zemlje .
I još nešto što je vrlo važno :pazi da ne okreneš naopako i ono najvažnije je da je rez na donjem dijelu točno po sredini zgloba i taj dio prije sadnje umočiš u med , a gornji dio odrežeš na polovini između 5 i 6 pupa .
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Kalemljenje

PostPostao/la Debejac » 27 vel 2012, 20:22

Vupi,
Ovo nisam znao. Probaću pa ćemo vidjeti dokle sam stigao.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5193
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

Re: Kalemljenje

PostPostao/la franevrs » 27 vel 2012, 21:32

Vupi još jednom, sretan rođendan. Molim te pojasni mi hibride i cjepove odnosno ožiljenje istih.
Naime onaj vinograd što sam počeo saditi a sadim vugavu, sva je nasađena sa rezanim prutom.
Nisam mogao naći navrnutu lozu, kao teško se vugava prima jer ima veliku srčiku. To su mi
rekli vinogradari sa Visa a oni imaju uglavnom od bijele loze vugavu i svoj sadni materijal
šalju na kalemljenje u Ilok.

pozz...... :krigle vincek, vodnit ćemo crno sa bilim pa kom opanc kom ob...... :bananas :bananas
Frane Vrsalović
Avatar
franevrs
 
Postovi: 885
Pridružen/a: 22 sij 2011, 14:15
Lokacija: Brač

Re: Kalemljenje

PostPostao/la vupi » 27 vel 2012, 22:37

franevrs je napisao/la:Vupi još jednom, sretan rođendan. Molim te pojasni mi hibride i cjepove odnosno ožiljenje istih.
Naime onaj vinograd što sam počeo saditi a sadim vugavu, sva je nasađena sa rezanim prutom.
Nisam mogao naći navrnutu lozu, kao teško se vugava prima jer ima veliku srčiku. To su mi
rekli vinogradari sa Visa a oni imaju uglavnom od bijele loze vugavu i svoj sadni materijal
šalju na kalemljenje u Ilok.

pozz...... :krigle vincek, vodnit ćemo crno sa bilim pa kom opanc kom ob...... :bananas :bananas


Pokušati ću ti objasniti koliko mi to moje znanje dozvoljava. :(
Hibridi su sorte koje se mogu posaditi bez kalemljenja i daju rod kao i osnovni trs sa kojeg je uzeta ( rezani prut )
A to su ( one koje ja znam ) -direktor ( tudum,bijeli ) -izabela -sexarda( crno )-francuz ( bijeli i crni ) ima ih još ali ja neznam.

A cijepovi su ono što ti nazivaš navrnuta loza - i takov trs ima u rodu sve osobine onoga grožđa sa kojega je uzet kalem .
Takovi cijepovi imaju za podlogu divlju lozu ili neke uzgojene sorte podloge koje daju otpornost na bolesti ,a jedna od
poznatijih i najraširenijih podloga u uzgoju cjepova je podloga KOBER 5 ,koja je otporna na onu bolest što je prije
50 i kusur godina uništila u Jugoslaviji ( a i šire ) sve vinograde .Mislim da se zove FILOKSERA ,ali nemoj me držati za riječ .

Za ovu tvoju Vugavu sam čuo ali o pojedinostima nemam pojma .Ako se može sama užiliti onda je to neka starinska sorta
koja to može kao i ove što sam ti naveo .Svaka loza koja se nakalemi ima i duži vijek života .
Ograđujem se da možda ne postoji i koja plemenita loza koja se može sama užiliti ,ali ove koje ja poznajem mogu se razmnažati samo cijepljenjem ili jednim postupkom koji se naziva grebenanje ( grobanje -polijeganje ) alije tako puno kračeg vijeka .
A evo nešto i orezivanju : http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sa ... grada.html

Još sam ti zaboravio : ovo što se šalje u Ilok je znak da nije cijep kompatbilan sa podlogom pa se u tom slučaju primjenjuje
dvostruko cijepljenje ( sa među-podlogom ) .
tako se cijepe i kruške Vilijamovke koje su niskog rasta ( na žici ). :arrow: :arrow: :krigle
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Kalemljenje

PostPostao/la franevrs » 28 vel 2012, 07:44

vupi je napisao/la:
franevrs je napisao/la:Vupi još jednom, sretan rođendan. Molim te pojasni mi hibride i cjepove odnosno ožiljenje istih.
Naime onaj vinograd što sam počeo saditi a sadim vugavu, sva je nasađena sa rezanim prutom.
Nisam mogao naći navrnutu lozu, kao teško se vugava prima jer ima veliku srčiku. To su mi
rekli vinogradari sa Visa a oni imaju uglavnom od bijele loze vugavu i svoj sadni materijal
šalju na kalemljenje u Ilok.

pozz...... :krigle vincek, vodnit ćemo crno sa bilim pa kom opanc kom ob...... :bananas :bananas


Pokušati ću ti objasniti koliko mi to moje znanje dozvoljava. :(
Hibridi su sorte koje se mogu posaditi bez kalemljenja i daju rod kao i osnovni trs sa kojeg je uzeta ( rezani prut )
A to su ( one koje ja znam ) -direktor ( tudum,bijeli ) -izabela -sexarda( crno )-francuz ( bijeli i crni ) ima ih još ali ja neznam.

A cijepovi su ono što ti nazivaš navrnuta loza - i takov trs ima u rodu sve osobine onoga grožđa sa kojega je uzet kalem .
Takovi cijepovi imaju za podlogu divlju lozu ili neke uzgojene sorte podloge koje daju otpornost na bolesti ,a jedna od
poznatijih i najraširenijih podloga u uzgoju cjepova je podloga KOBER 5 ,koja je otporna na onu bolest što je prije
50 i kusur godina uništila u Jugoslaviji ( a i šire ) sve vinograde .Mislim da se zove FILOKSERA ,ali nemoj me držati za riječ .

Za ovu tvoju Vugavu sam čuo ali o pojedinostima nemam pojma .Ako se može sama užiliti onda je to neka starinska sorta
koja to može kao i ove što sam ti naveo .Svaka loza koja se nakalemi ima i duži vijek života .
Ograđujem se da možda ne postoji i koja plemenita loza koja se može sama užiliti ,ali ove koje ja poznajem mogu se razmnažati samo cijepljenjem ili jednim postupkom koji se naziva grebenanje ( grobanje -polijeganje ) alije tako puno kračeg vijeka .
A evo nešto i orezivanju : http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sa ... grada.html

Još sam ti zaboravio : ovo što se šalje u Ilok je znak da nije cijep kompatbilan sa podlogom pa se u tom slučaju primjenjuje
dvostruko cijepljenje ( sa među-podlogom ) .
tako se cijepe i kruške Vilijamovke koje su niskog rasta ( na žici ). :arrow: :arrow: :krigle


Tako je kako navodiš, ja sam ti u vinogradu od moje 17-god. prvi put sam ga obrizao sa 19.god.
radio sam vinograd sa oko 1100 loza. Navrćao sam ga na divljakinju uglavnom zimsko na klin a
podloge su bile montikula i reparija. Ti znaš da je filoksera ili žiloždera, kako je zovu kod nas, uvjetovala
velike migracije stanovništva iz ovih naših krajeva. Ta filoksera je došla sa povratom vojnika iz
prvog svjetskog rata i pokosila skoro svu staru lozu.
Stare sorte loze razmnožavale su se sadnjom rezanog pruta u zemlju i bio je cijeli Brač pokriven sa
lozom, Brač je onda davao 900 vagona vina, a dana daje 150-200.
Jedina zamjerka sadnji pruta ja manja otpornost na bolest ali samo na filokseru i kraći rok trajanja
25-30 god.

pozz....
Frane Vrsalović
Avatar
franevrs
 
Postovi: 885
Pridružen/a: 22 sij 2011, 14:15
Lokacija: Brač

Re: Kalemljenje

PostPostao/la Debejac » 28 vel 2012, 14:51

Vupi, Frane,
Prekinite o ovome, molim lijepeo. Čitam pažljivo, a kakav sam blesav, hoću još i lozu početi saditi.

Pozdrav, svako dobro!
Koga li se ljudi na zemlji više plaše: Boga ili Njegove opozicije, đavola?
Avatar
Debejac
 
Postovi: 5193
Pridružen/a: 21 lis 2011, 00:33
Lokacija: Srednja Bosna, 600 m n.v.

PrethodnaSljedeća

Natrag na Voćarstvo i kalemljenje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron