Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

Pravila foruma
Teme vezane samo uz ekološki način pčelarenja !

Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 16 sij 2012, 16:22

Za početak, "kratke" upute kako na "jeftin" način postati eko pčelar u RH:



Birokracijo, što te volem ! :lol: :lol: :roll: :roll: :bananas :bananas
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la ammar » 17 sij 2012, 22:31

U mnogim postovima i temama koje obrađuju ovu tematiku ekološkog pčelarenja ohrabruje činjenica da se, ako ništa drugo barem piše na ovu temu.
Koliko smo spremni, i da li je uopće moguće danas u ovim našim uvjetima ekološki pčelariti.
Dalje se nameće pitanje koliko smo spremni da promijenimo svoj odnos prema pčeli ovom rekao bih savršenom Božijem stvorenju koje nam je dato na dar.
Kad ovo kažem onda na umu imam jednu izreku koju je čuveni profesor Farar rekao, da je čovjek najopasnija bolest i najveći neprijatelj pčela.(Zaista ozbiljna optužba)
Pitanja i dilema ima još ali da pokušamo da odgovorimo na ova dva pitanja.
Na jednom od predavanja koje sam posjetio ove godine, kao što to biva na kraju sastanu se pčelari i razmjenjuju iskustva, pametuju, mudruju. Jedan od kolega je tvrdio da se još može naći odbjeglih rojeva u prirodi, koji uspijevaju preživjeti bez čovjeka.
Da budem iskren, nisam vjerovao u tako nešto. Ne mogu se sjetiti kada sam zadnji put vidio pčelinje društvo u prirodi.
Neću reći da je ovo ekološko pčelarenje, ali je to djelomičan odgovor, na pitanje da li je moguće ekološki pčelariti odnosno da li je moguć život pčelinje zajednice bez prekomjernog uplitanja ili kako to kažemo pomoći ili „pomoći“ čovjeka.
Ako se odlučimo da promijenimo svoj odnos prema pčeli, kako bi to trebalo da učinimo,na koji način, kojim tipom košnica? Kada , odakle početi, sa kojih startnih pozicija?
Možda bi dobar početak bio da se odreknemo antibiotika (iskreno se nadam da smo to već učinili)
Da li postupno, dakle etapno ili odmah što bi rekli „iz cuga“?
Kada ovo kažem prije svega imam na umu mnoge rasprave koje se vode po forumima na ovu temu gdje se često iz neznanja može zaključiti da pčelariti na ovaj način znači prepustiti pčelinja društva da se sama bez ikakve intervencije izbore sa bolestima , i šta se dešava ?
Nažalost na ovakav način samo „ekološki“ ostaju bez pčelinjih društava.
Ovo su neke moje dileme i pitanja na koja tražim odgovor.Nadam se da će biti razumijevanja i da ćemo odgovore tražiti i dati zajednički.
Lijep pozdrav i svako dobro!
Najteže je dokazati očigledne stvari
ammar
 
Postovi: 37
Pridružen/a: 01 stu 2011, 22:12
Lokacija: Modriča

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la vupi » 17 sij 2012, 23:05

Koliko smo spremni, i da li je uopće moguće danas u ovim našim uvjetima ekološki pčelariti.


Moguće je : industrija nam je na koljenima ---stočarstvo zatrto uvozom smeća ---- poljoprivreda je uništena i na plodnoj zemlji raste
korov koji je spas za naše pčele :D :(

Ali birokracija ti oduzme i posljednju nadu ...

Ne smijem se samo sjetiti onih dana IZA ovog rata - OBEČANA ZEMLJA ali za lopove :evil:
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 18 sij 2012, 00:13

Nadam se da ste imali strpljenja pročitati onaj službeni tekst "Koraci do ekoznaka za med i druge pčelinje proizvode". Ako niste pročitali, savjetujem vam da to svakako učinite iako navedeno u tom tekstu baš i nema prevelike veze s ekološkim pčelarstvom. Grubo rečeno, tu se govori koja pravila morate ispoštovati kako bi dobili ekoznak za svoje pčelinje proizvode i to je sve.

Glavni cilj, ekološki zdrava vječna ljudska hrana, med, ne spominje se NIGDJE. To je također logično jer cilj je dobiti ekoznak, koji je potvrda da se radi o ekološkom, dakle i izuzetno zdravom proizvodu. Ako niste znali, eko pčelarima dopušteno je i seleće pčelarstvo, doduše pod "nadzorom".

Sada zaboravite sve što ste pročitali, zaboravite i da ste pčelari, ali ste ludo zaljubljeni u vječnu hranu, pčelinji proizvod poznat pod imenom med. Iz te ljubavi spremni ste izdvojiti puno više novčića kako bi svom organizmu priuštili posebnu radost. O pčeli i pčelarstvu ne znate ništa niti vas zanima:
  • model košnice i pripadajuća tehnologija
  • kakvi su materijali i kakve su boje korištene pri izradi same košnice
  • brojnost i snaga društva
  • vrsta i kvaliteta matice
  • vrsta i kvaliteta voska i satne osnove
  • kojim sredstvima su društva tretirana protiv varroe
  • na koje paše su pčele razvažane
  • na koji način se vrcalo
  • kako se skladištio med
  • itd...itd...

Dakle, kao potpunog pčelarskog analfabetu, vas zanima ISKLJUČIVO ekološki med koji želite kupovati i trošiti. To bi vam trebala jamčiti ekooznaka na teglicama, no da li je baš tako ??? Pitanje:

Da li netko zna neku znanstvenu studiju koja definitivno utvrđuje negativan utjecaj klasičnih boja za košnice u odnosu na kvalitetu meda ???

Jer, to bih stvarno volio pročitati, a naročito me zanima KOLIKI je taj negativni utjecaj, tj. koje negativne kemijske spojeve sa obojanih zidova košnica pčele prenose u med !?

U pravilniku su pobrojani koraci što sve morate napraviti i PLATITI za oznaku, a nije navedeno kakav bi proizvod trebali OSTVARITI !!!

Dakle, bitno je ostvariti formu i dobiti ekoznak, a kvalitet proizvoda s tim znakom nije bitan !!???

ammar je napisao/la:Ovo su neke moje dileme i pitanja na koja tražim odgovor.Nadam se da će biti razumijevanja i da ćemo odgovore tražiti i dati zajednički.
Lijep pozdrav i svako dobro!


Ovo su moje dileme, trileme, kvadrileme - jer želja mi je imati ekoznak jer ekomed već IMAM ! Nadam se da ovo nećete protumačiti pretjeranom samouvjerenošću i bahatošću s obzirom da nemam službene potvrdnice, tj. certifikata...

:krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la vupi » 18 sij 2012, 00:56

Ovo su moje dileme, trileme, kvadrileme - jer želja mi je imati ekoznak jer ekomed već IMAM ! Nadam se da ovo nećete protumačiti pretjeranom samouvjerenošću i bahatošću s obzirom da nemam službene potvrdnice, tj. certifikata...



I ne treba ti ništa više !

A što če ti papiri kao neke potvrde za nešto što niko nemože ( kod nas ) dati ANALIZU ?
Ionako bi taj med trebao biti " skuplji " sa tim eko certifikatom -ALI kome ga prodati kad naš narod nema ni za MED sa običnom naljepnicom
iako je taj isti kao onaj eko, a poneki je i bolji . :D
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 19 sij 2012, 11:25

Vupi, pogodio si "točno u sridu", što bi Dalmatinci rekli ! :D

Naše kupce zanima samo extra kvaliteta eko meda. Pitanje je da li se ista i ostvaruje na način opisan u PDF dokumentu. Zato i jest u naslovu ove teme dvojba "mit ili stvarnost".

A sada istinita priča iz života...

Krajem devedsetih godina prošlog stoljeća, odabrana delegacija RH pčelara išla je u posjetu jednom eko pčelinjaku u Njemačkoj. U toj delegaciji bio je i moj prijatelj Zvonko, svima vama poznat iz mnogih mojih prethodnih tekstova.

Taj eko pčelinjak u Njemačkoj imao je puno košnica. Vlasnik je držao predavanje na otvorenom i u jednom trenutku otvorio je prvu košnicu koja mu je bila pri ruci. Želio je i dodatno pojasniti svoju tehnologiju, ali se zabunio pa je otvorio košnicu u kojoj se jasno vidjela drvena letvica obješena između okvira !!!

Dakle, što ima raditi (vjerojatno) amitraz u košnicama eko pčelinjaka !!!???

Vidjevši što je napravio, vlasnik je brže-bolje zatvorio tu košnicu i otvorio neku drugu, ali nelagoda je ostala i evo živi do dan-danas.

Iz ove kratke pričice kristalno je jasno da stvari u eko pčelarstvu trebaju biti postavljene na sasvim drugačiji način...

:krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 28 sij 2012, 21:21

Važna napomena:

Temu sam otvorio s nakanom da razgolitim zakonsku regulativu o eko pčelarstvu u RH kao svojevrsno "kukavičje jaje" u pčelarskom gnijezdu !

Eko pčelari, certificirani i oni koji to nisu, ne nose biljeg krivice, njihove su ruke žuljevite kao i naše, njihove kralježnice stradavaju kao i naše, njihova srca trepere nad svakom pčelicom isto kao i naša...

Dakle, treba mijenjati pravilnike, a ne pčelare...

:krigle
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 02 vel 2012, 21:50

Postoji ona dvojba još od samog početka svijeta:

"Može li vuk biti sit a da su ovce na broju?"

U ovom našem slučaju, pitanje bi glasilo otprilike ovako:

"Mogu li biti zadovoljena oba svijeta, i pčelarski i potrošački ? (s akcentom na pčelarske eko proizvode, u prvom redu med)"

Stvar je vrlo jednostavna - eko pčelar treba isporučiti eko med i to je sve, ni više ni manje. Kako ćemo znati da je med ekološki proizveden, a samim time i extra kvalitetan?

U ovom trenutku, eko znak na teglici jamči samo da je ispoštovana okvirna zakonska procedura iz one PDF tablice u prvom postu.

Pravi i jedini kriterij trebao bi biti med s potvrdnicom (ili bez nje) izvršene kemijske analize u za to ovlaštenom institutu !

(Molim, uzeti u obzir da su ovo moja osobna promišljanja...)
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la vupi » 02 vel 2012, 22:18

Stvar je vrlo jednostavna - eko pčelar treba isporučiti eko med i to je sve, ni više ni manje. Kako ćemo znati da je med ekološki proizveden, a samim time i extra kvalitetan?


Sa ovime se slažem 100 %

U ovom trenutku, eko znak na teglici jamči samo da je ispoštovana okvirna zakonska procedura iz one PDF tablice u prvom postu.


Ako je taj znak JEDINI jamac onda se sa ovime ne slažem ;jer jedino onaj koji puni teglicu "ZNA" šta je u teglici ,pa tako
tvrdim 100 % jedini koji zna 100 % kakav je med je PČELAR .

Primjer je još svjež ; danas na TV predsjednik Kranjec dao je primjer kako se ČAK prodaje med iz Kine a na teglici ne piše zemlja
porijekla,, ili čak MOŽDA i piše Hrvatska . :shock:

P.S.
A možda i taj med završi sa eko markicom :?: :?:
Avatar
vupi
 
Postovi: 3941
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Eko pčelarstvo u Hrvatskoj - mit ili stvarnost ?

PostPostao/la DB_happy » 23 vel 2012, 16:19

Evo kako bi trebala izgledati procedura:
  1. Ovlaštena ustanova treba izdati dokument u kojem se objašnjava KAKAV treba biti eko-pčelarski proizvod. Pretpostavljam da bi na dokumkentu zajednički radili Ministrastvo poljoprivrede i HPS te (možda) još neki instituti.
  2. U dokumentu bi se jasno preciziralo kojih sve štetnih tvari NE smije uopće biti, a kojih drugih može biti do određene granice u eko-pčelarskim proizvodima.
  3. I to je sve !!!

Kako bi to izgledalo u praksi? Za med:

  1. Nakon vrcanja, nadležnom tijelu prijavljujem, recimo, 3 bačve meda za koji smatram da je ekološki proizveden i da ima tu kvalitetu.
  2. Na lokaciju izlazi komisija od 2-3 člana i iz svake bačve uzima po dva uzorka meda (jedan iz donje polovice, a drugi iz gornje polovice bačve). Podrazumijeva se i moja prisutnost, naravno.
  3. Tu se odmah sastavi ovjereni zapisnik i bačve se pečate.
  4. Med se šalje na detaljnu kemijsku analizu u za to ovlaštenu ustanovu.
  5. Rezultati analize određuju da li je med ekološki proizvod prema donesenom Pravilniku ili je konvencionalni. Po potrebi se može uvesti i treća kategorija, tzv. "junk-med" i to prvenstveno za pčelare koji u košnice "trpaju" doslovno sve (od saharoze, antibiotika, pocinčane žice, okvira građevnjaka, amitraza...pa do lokacije pčelinjaka uz auto-cestu, recimo).
  6. Ako med zadovoljava standarde iz pravilnika, dobivaju se eko-markice za tu količinu i te 3 bačve meda mogu se prodavati kao ekološki proizvod.

Ukoliko rezultati analize ne zadovoljavaju zadane kriterije, ovlaštena institucija podcrtava elemente koji odstupaju od Pravilnika. Pa tako u Obrazloženju, između ostaloga, piše:

  • U medu su pronađeni tragovi saharoze...
  • U medu je utvrđena povišena prisutnost željeza...
  • U medu je pronađena prisutnost teških metala...
  • U medu je pronađena prisutnost katrana...
  • Itd...
Onda bih ja sjeo i analizirao te podatke:

  1. saharoza=pčele prihranjivane ŠMP-ma i šećernim sirupom
  2. željezo=okviri užičavani s pocinčanom žicom, puno čavala u košnici, med skladišten u običnim, a ne u inox bačvama
  3. teški metali=mobilni pčelinjak smješten u blizini kemijskog ili nekog drugog većeg onečišćivača
  4. katran=mobilni pčelinjak smješten preblizu ceste gdje je promet vrlo visokog intenziteta
  5. itd=tragovi akaricida u medu znak su neadekvatnog tretmana društava protiv varrooze

S obzirom da sam (debelo) platio tu analizu, dobro bih promislio slijedeće godine da li bih je ponovo tražio a da baš ništa nisam promijenio u tehnologiji !

Na ovaj način izvršila bi se jasna diferencijacija med pčelarskim pukom - ja bih rekao korektna i poštena analiza STVARNOG stanja u HR pčelarstvu. Većina nas bi bila zadovoljna, izgubili bi samo poznati lovci u mutnom. Izgubila bi se i poznata crta razdvajanja na konvencionalno i eko-pčelarstvo i uspostavili bi se novi odnosi na platformi SPOSOBNOSTI i UMJEŠNOSTI!!! A izgubila bi i mnogobrojna i potpuno nepotrebna administracija...posao. Time bi HR med postao jeftiniji i konkurentniji na svjetskom tržištu.

I na kraju, glavno pitanje:

Kome je u interesu "status quo" u HR pčelarstvu ?

:?: :?: :?:
DB_505 - modificirana 13-okvirna DB košnica
Avatar
DB_happy
 
Postovi: 5256
Pridružen/a: 11 sij 2011, 14:17
Lokacija: Slavonski Brod, RH

Sljedeća

Natrag na Ekološko pčelarstvo

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron