Fondant homemade

Svakodnevna pčelarska događanja

Re: Fondant homemade

PostPostao/la Tokito1969 » 21 vel 2019, 19:27

crnii je napisao/la:Pčelari ili pecaroši, ne znam ko je jači :bananas :krigle



Definitivno i apsolutno su jači pčelari
tko pčelari vrijedi, tko ne pčelari ne vrijedi
Avatar
Tokito1969
 
Postovi: 2292
Pridružen/a: 08 pro 2012, 16:38
Lokacija: pčelinjak 1 Seketin 255 MNV, pčelinjak 2 Podurte 400 MNV

Re: Fondant homemade

PostPostao/la dbhappy_mamma » 23 vel 2019, 23:10

crnii je napisao/la:Božić je, sretan Božić svima koji slave danas :D

Samo da nabacimo recepturu osnovnu danas, pa nastavak nekom drugom prigodom.

Sastojci fondanta su:
- šećer kristal
- voda
- octena kiselina ili alkoholni ocat + jabučni ocat.. tako sam ja stavljao

1 kg šećera, 2 dcl vode, 10 ml alkoholnog octa + 5 ml jabučnog octa.

To sve zajedno u posudu i na vatru.
Kuha se 20-30 min na laganoj (najlaganijoj vatri), na kraju smjesa mora biti BIJELA, kao snijeg ili griz.
Sve je vrlovrlo jednostavno.
Sve se može i zeznuti, ali ima par caka koje treba poštivati i ispadne dobro.

Zasada toliko, nastavak sutra, prekosutra..

:krigle


crnii je napisao/la:Prednosti i mane, kako ih ja vidim.

Prednosti su da ne treba ništa što već svi nemamo u svojim kućama, radionicama itd.
Ne treba mlin, mikser, pegla za pogače.
Puno mi je čišće ovako raditi, nema prašine..suđe koje se koristi brzo se opere.

Nedostaci;
kuha se, taj nesretni HMF, ali Ameri uglavnom rade ovakoi, u Srbiji se isto radilo ovako, više nego kod nas, kod nas ne radi ovako nitko ili malo tko.
Mana je i relativna ograničenost sa koiičinom izrade. Trebalo bi imati lončine od 20 i više litara.
Mana je i što se drugi dodaci ne mogu dodavati ovakvoj pogači, ali to negdje može biti prednost kad se vide što se sve umješava u pogače.


Spomenuh prethodno, da jedni rade bespotrebne stvari, a drugi da rade pogrešno.
Ameri miksaju ovu pogaču kada se temp. spusti na 90°.
U Srbiji sipaju odmah u vrećice, dok su pogače još tople.
Mislim da ne valja ni jedno ni drugo.
O ovome možemo prodiskutirati, ako netko želi.


Nikako da ugrabim vremena u miru 8-) pa da napišem ono šta sam mislila reć u ovoj temi.
Mislim da ne bi bilo loše iskoristiti prisutnost VODE u ovoj recepturi promjenivši malo njen sastav a ne praveći gore navedenu manu :labud

Predlažem da učiniš pripravak čaja : 3 g kamilice,3 g stolisnika i 3 g jaglaca na 1/2 l vode : uzavrelu vodu preliješ preko mješavine čaja i poklopiš i ostaviš da odstoji 15-tak minuta, procijediš i dalje vodiš pod količinu vode u pripravku.Prstohvat soli nebi naškodia ;)
Zašto? Zato šta kamilica pomaže pčeli pri preradi mrskog nam svima šećera ,malo joj pomogne njenim tananim crijevima koje šečer reže ka žilet :( , dok sa ostalim sastojcima jača zdravlje pčele.

Ae,sad ocat : stavila bih jabučni ocat u cijelosti (vitamin C uz sijaset ostalih u jabučnom octu nemjerljiv je sa alkoholnim)

Moram priznati da si me zaintrigirao sa ovom pogačom ,pa ću kad stignem probati ali definitivno sa dodatkom i pekarskog kvasca koji je najdragocijeniji u vremenima kada u prirodi nema peludi a leglo več naveliko krene :)

hehe razbuca ti ja recept ka beba zvečku :urnebes al nešta mi govori da može biti još bolja :)

pozdrav i sretno u pronalaženju lonca :P
p.s. probaj po starim restoranima i kuhinjama ,,,nekada su se hotelske supe u ovakom ka moj činile :krigle
Imagine all the people living life in peace...
Avatar
dbhappy_mamma
 
Postovi: 1440
Pridružen/a: 13 sij 2011, 17:13
Lokacija: Slavonski Brod

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 23 vel 2019, 23:24

Mamahapy pozdrav tebi i Ivici :D

Ma čaj svakako će ići, imam tih trava ljekovitih svake vrste... za lječenje svih znanih, pa čak i neznanih bolesti :lol: :lol: :lol: :lol:

Zezam se malo.
Kvaka kod ove pogače je da bude elastična i da se ne runi.
E sad, jel to baš potrebno pčelama, ta elastičnost ili je to više zbog pčelara, ne bih znao.
Uglavnom pogače su dobre i ok.

Moram si lonac nabaviti od 20 l ili 30 l, jer kuha se pola od tog.
30 l lonac, 15 kg šećera, zbog pjenjenja tpkom kuhanja.

I još za ovu pogaču, umjesto vode mogu čajevi, ali kvasac ne znam, mislim da ne bi išao.
Pobrkao bi strukturu i izgubila bi se ta elastičnost.

Čaj ću stavljati od kadulje, trebalo bi biti kao prevencija protiv nozemoze.
Inače ako ide čaj, mora malo više ići.
Na 1 kg šećer 2 dcl vode, čaja 2.2 dcl.
To sam probao i šljaka.. valjda čaj ima suhe tvari, pa mora malo više.

@Db-hapymama,
što se tiće octa, on mjenja octenu kiselinu.
Originalni EU/američki recepti na1 kg šećera, dodaju 1 ml octene kiseline (e sad koji % te octene, nisam siguran, valjda 80%-na).
Jabučni ocat, ovaj naš iz trgovina ima 5% octene u sebi, pa bi to onda bilo oko 20 ml jabučnog za 1 kg šećera.

pozz :krigle
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 25 vel 2019, 09:16

Može i sa germom-kvascem, mislio sam da ne može, ali može.

Smanji se dodani udio vode za onoliko koliko svježi kvasac ima, a ima oko 70%.
Pa bi onda bilo na 1 kg šećera:
- 130 ml vode (+70 ml vode iz kvasca).

Za moj ukus, jer su malo tvrde, 140 ml vode bi bilo bolje.

Odnos šećer-kvasac 10:1 iliti na 1 kg šećera 100 gr germe.

IMG_20190225_013917_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20190225_013917_Easy-Resize.com.jpg (178.36 KiB) Pogledano 516 put/a.


IMG_20190225_020614_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20190225_020614_Easy-Resize.com.jpg (221.97 KiB) Pogledano 516 put/a.


Gumene i elastične :bananas

https://streamable.com/0pbdt


Tnx Hapymama za inicijativu :D

:krigle
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la Tokito1969 » 25 vel 2019, 20:20

Pajdo Crni,

Ma Ti si fulo profesiju, kuhar bi trebao biti...

Ma šalu na stranu, ovako gumene i mekane me jako jako i bojom i teksturom podsječaju na Agrosimpine, a one su obavezno procurile, zato oprez...
tko pčelari vrijedi, tko ne pčelari ne vrijedi
Avatar
Tokito1969
 
Postovi: 2292
Pridružen/a: 08 pro 2012, 16:38
Lokacija: pčelinjak 1 Seketin 255 MNV, pčelinjak 2 Podurte 400 MNV

Re: Fondant homemade

PostPostao/la vupi » 25 vel 2019, 20:59

Tokito1969 je napisao/la:Pajdo Crni,

Ma Ti si fulo profesiju, kuhar bi trebao biti...

Ma šalu na stranu, ovako gumene i mekane me jako jako i bojom i teksturom podsječaju na Agrosimpine, a one su obavezno procurile, zato oprez...


Manje otvoriti najlon vrećice pa neće curiti / iz iskustva znam,
iako sam znao napraviti i mekše ALI sam te onda otvarao sa gornje strane i davao zajednicama početkom ožujka . :idea:
Sada imam namjeru ove mekše pogače davati u PVC tanjurićima i u posudama sličnim kao od Ivice i Sanje / budu slike .


:krigle
Avatar
vupi
 
Postovi: 3942
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 26 vel 2019, 09:38

Problem.
Ne može kuhanje u velikim posudama, bar ja ne mogu.
Nikako ne mogu dići temperaturu na potrebnu visinu i zagrijati-prokuhati smjesu u optinalnom roku.

Lonac od 33 l, stavio 20 kg šećera i 4 l vode, nema šanse da prokuha.. nakon 20 min na najjačem gradskom plinu, jedva da se smlačilo, pa odusto i vratio se manjim loncima od 10 l.

IMG_20190226_081321_Easy-Resize.com.jpg
33 l, prevelik
IMG_20190226_081321_Easy-Resize.com.jpg (152.55 KiB) Pogledano 470 put/a.


IMG_20190226_074708_Easy-Resize.com.jpg
12 l i 10 l
IMG_20190226_074708_Easy-Resize.com.jpg (141.36 KiB) Pogledano 470 put/a.
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 26 vel 2019, 09:48

Tokito1969 je napisao/la:
Ma šalu na stranu, ovako gumene i mekane me jako jako i bojom i teksturom podsječaju na Agrosimpine, a one su obavezno procurile, zato oprez...


Jedna s germom je u košnici, za probu.

Viš, viš.. kod izrade ove s germom, drugačije je išlo.
Kuhanje 20 min, hlađenje 20 min, mixanje 5 min i trebale su se formirat, ali jok.
Trebalo je 3 sata da se formiraju, same od sebe.
Kod onih bijelih, nakon mixanja od 5 min, bude gotovo.
Promjena u pripremi, može značiti i drugačije ponašanje u košnici.. pa valjda neće curiti.. javim svakako za dešavanja.

vupi je napisao/la:
Manje otvoriti najlon vrećice pa neće curiti / iz iskustva znam,
iako sam znao napraviti i mekše ALI sam te onda otvarao sa gornje strane i davao zajednicama početkom ožujka . :idea:
Sada imam namjeru ove mekše pogače davati u PVC tanjurićima i u posudama sličnim kao od Ivice i Sanje / budu slike .


:krigle


Otvaram viljuškom odozdo.
Neg znaš šta Vupi, ta praksa rezanja trakica širine 1 cm odozdo, to se udomačilo zbog kupovnih pogača, mislim.

Kupovne se pakiraju u tvrdi najlon kojeg pčele ne mogu pregrist, pa zato trake.
Ove kuhinjske vrećice, za zamrzavanje, pčele izgrizu i prošire si prolaze.
Viljuška je bolja i mogu malo mekše ići, ali ne baš puno mekše.

:krigle
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

Re: Fondant homemade

PostPostao/la vupi » 26 vel 2019, 20:05

Kupovne se pakiraju u tvrdi najlon kojeg pčele ne mogu pregrist, pa zato trake.
Ove kuhinjske vrećice, za zamrzavanje, pčele izgrizu i prošire si prolaze.
Viljuška je bolja i mogu malo mekše ići, ali ne baš puno mekše.


Točno tako !!!

:krigle
Avatar
vupi
 
Postovi: 3942
Pridružen/a: 06 ožu 2011, 16:47
Lokacija: Zagreb južno 171 mnv

Re: Fondant homemade

PostPostao/la crnii » 27 vel 2019, 09:54

Od 20 kg šećera, dobi se 22-23 kg fondanta ovog, tj. onoliko više koliko je vode unutra.

IMG_20190227_083248_Easy-Resize.com.jpg
pola spakirano
IMG_20190227_083248_Easy-Resize.com.jpg (140.26 KiB) Pogledano 448 put/a.


IMG_20190227_083717_Easy-Resize.com.jpg
pola prenoćilo u kanti
IMG_20190227_083717_Easy-Resize.com.jpg (121.8 KiB) Pogledano 448 put/a.


IMG_20190227_083737_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20190227_083737_Easy-Resize.com.jpg (114.7 KiB) Pogledano 448 put/a.


pozz
Viribus Unitis d.d.
Avatar
crnii
 
Postovi: 1095
Pridružen/a: 15 stu 2014, 19:19
Lokacija: Osijek zapad

PrethodnaSljedeća

Natrag na Svakodnevni pčelarski razgovori i razmišljanja

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.